Vysočina zavádí roušky povinně v lékárnách, dobrovolně v obchodech

rouškaVzhledem k tomu, že Vysočina patří aktuálně mezi kraje s vysokým výskytem nákazy korovirem, rozhodla Bezpečnostní rada Kraje Vysočina o zpřísnění hygienických opatření směrem ke zdravotnickým službám. Roušky budou opět povinné zatím jen v nemocnicích, lékárnách, sociálních zařízeních nebo některých úřadech.

Mimořádné opatření začne platit nejdříve od středy 29. července. Stanoví lidem povinnost nosit roušky ve všech zdravotnických zařízeních, v sociálních službách i v lékárnách na celém území Vysočiny. Týkat se bude i dětských domovů a dalších zařízení sociální péče. Konkrétní znění opatření zpracovává Krajská hygienická stanice.

„Pokud jde o doporučení Bezpečnostní rady kraje, doporučujeme dobrovolné nošení roušek i ve všech uzavřených prostorech například v obchodech, ve veřejných dopravních prostředcích nebo na úřadech. Děkuji i touto cestou všem spoluobčanům za zodpovědný přístup i ohleduplnost," uvedl hejtman Jiří Běhounek. Nošení roušek v obchodech, na úřadech, vozech MHD či u kadeřnice platí na Jihlavsku již od 13. července.

V pondělí doporučila Bezpečnostní rada Kraje Vysočina všem krajským sociálním zařízením i krajským nemocnicím preventivně omezit veškeré návštěvy. Jak přísně budou toto doporučení ředitelé a ředitelky organizací zavádět, je na jejich rozhodnutí. V současné době jsou návštěvy zakázány pouze v Nemocnici Jihlava, Havlíčkův Brod a od víkendu také v Nemocnici Pelhřimov. Provoz nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina není omezen, fungují v normálním resp. prázdninovém režimu.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.