Všimli jste si nedostatku na silnici? Nahlaste ho

IMG 20200716_140951Krajská správa a údržba silnic Vysočiny nabízí možnost nahlásit závadu na silnicích druhých a třetích tříd. Formulář je dostupný na jejich webových stránkách www.ksusv.cz. Občan tak může upozornit na výtluk na silnici, poškozené dopravní značení, poničená svodidla, neošetřenou silniční zeleň, padající větve a další nedostatky. Vyplnit ve formuláři musí popis závady, její lokalizaci, své jméno a e‑mail, ideálně může přiložit i fotografii.

Není v silách silničářů odhalit každou závadu ihned, protože spravují 1 613 kilometrů silnic II. tříd a 2 935 kilometrů silnic III. tříd, a proto ocení pomoc veřejnosti. „Průměrně chodí šest hlášení za měsíc," informoval Martin Jakubec, vedoucí oddělení plánování a koordinace údržby z Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, a jedním dechem dodává, že nejčastěji se jedná o hlášení výtluků na silnicích. Doposud byli lidé zvyklí častěji informovat o závadách pomocí e‑mailové komunikace. „Většina podnětů pro zlepšení práce silničářů nám přichází mailem, přestože nabízíme aplikaci, ve které je velmi snadné informovat o problému na silnicích. Samozřejmě, že se zabýváme všemi podněty nehledě na způsob jejich oznámení a snažíme se je následně co nejrychleji řešit," uvedl ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, Radovan Necid.

Na webových stránkách pravidelně informují o průběhu seče, o silničních stavbách na Vysočině v letošním roce i o aktualitách týkajících se třeba zhodnocení zimní údržby nebo stavu stromů u silnic. Nákladní automobily, traktory se sekacími rameny i pracovníci s křovinořezy každoročně sečou trávu v příkopech podél komunikací. Pro silničáře v Kraji Vysočina to znamená 4 500 kilometrů silnic, které obklopuje bezmála 50 milionů m2 plochy k sečení. První seč dokončili již v polovině července a rovnou zahájili seč druhou. „Řidiči sekaček musí být při práci obzvlášť opatrní, protože příkopy bývají často plné odhozených věcí. To seč velmi zdržuje a navíc hrozí poškození sekacích ramen," nastínil Necid a doplnil, že kvůli deštivému počasí mají silničáři se sekáním vegetace mnohem více práce.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.