Socha sv. Jana Nepomuckého zdobí zámecký areál

P1150579Akademický sochař Patrik Vlček je autorem nové sochy svatého Jana Nepomuckého, která vyrostla v areálu zámeckého parku. V pátek 17. července ji vysvětil děkan Pavel Šenkyřík společně s představiteli velkomeziříčské farnosti.

Návštěvníci mířící do parku mají nově možnost na starém kamenném mostě obdivovat sochu svatého Jana Nepomuckého. Ta vznikla z iniciativy spolumajitele zámku Jana Podstatzkého-Lichtenstein, který během slavnostního setkání zdůraznil důležitost pevného postoje, křesťanské morálky a upřímného života. Sochaře, který dílo tvořil ve spolupráci se svým otcem, provázel příběh Jana Nepomuckého po celý rok. „Byla to pro mě ohromná výzva, přičemž největší inspiraci jsem čerpal z hrobky Jana Nepomuckého u katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Dílo jsem pojal jako převyprávění jeho příběhu," doplnil Patrik Vlček, autor sochy. Událost, která proběhla za účasti Jany Fisherové, náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu, senátora Františka Bradáče a vedení velkomeziříčské radnice, oficiálně ukončila restaurování fresek z roku 1951 na vnitřním nádvoří zámku.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.