Roušky se vracejí. Od září budou povinné v obchodech, veřejné dopravě i v divadle

corOd úterý 1. září bude v Česku ve vnitřních prostorách, jako jsou obchody, obchodní centra a pošty, ve veřejné dopravě či ve školách mimo třídy povinné nošení roušek. Zkrátí se naopak délka povinné karantény.

Nošení roušek v uzavřených veřejných prostorách v celé republice zavede ministerstvo zdravotnictví jako své opatření od počátku školního roku. Roušky budou povinné ve veřejné dopravě včetně meziměstských spojů, v obchodech, úřadech, na poštách a na vnitřních hromadných akcích. Bude nutné nasadit je i ve školách s výjimkou tříd. Opatření má podle ministra zdravotnictví bránit šíření nového typu koronaviru po začátku školního roku, který s sebou přináší častější kontakty mezi lidmi a cestování. Opatření nebude platit pro kanceláře či provozovny se zaměstnanci, nevztahuje se ani na restaurace.

Nadále bude platit omezení pro účast lidí na veřejných akcích na 1000. U vnitřních akcí se jedná o 500 osob a maximálně pět sektorů. V divadlech a dalších hledištích se stálými sedadly nebude od září nutné nechávat neobsazené každé druhé místo. Povinné bude ale nošení roušek.

Desetidenní karanténa od 24. srpna
Zmírnění pravidel se týká také karantény pro pozitivně testované. Místo čtrnácti dnů budou lidé, u nichž je riziko, že budou nákazu dále šířit, doma jen deset dnů. Z izolace se bude dál propouštět bez testu, s výjimkou zdravotníků a sociálních služeb.

M. Hudková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.