Kde musíte od 1. září nosit roušky? Vrací se na úřady i do veřejné dopravy

virus-4974193 1920_copyMinisterstvo zdravotnictví na základě doporučení epidemiologů od 1. září 2020 opět zavádí povinné nošení roušek v hromadné dopravě, na úřadech a ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Nutné budou také u říjnových krajských a senátních voleb. Naopak nebudou povinné ve školách, obchodech, restauracích nebo například v kadeřnictvích. Lidé je podle nových pravidel nosit musí, jen když bude v regionu vyšší riziko nákazy nemocí covid-19.

Kde jsou roušky povinné od 1. září?
Plošně bude nošení roušek povinné v hromadné dopravě, na úřadech a ve zdravotnických či sociálních zařízeních. Nutná bude odpovídající ochrana úst a nosu také u říjnových krajských a senátních voleb. Další změnou je povinnost nosit roušky na vnitřních akcích až od hranice stovky lidí. Platit bude pro divadla, kina nebo kostely. Původně měly být roušky povinné bez ohledu na počet návštěvníků.

Kde naopak roušky nově povinné nejsou?
Největší změna se týká škol. Roušky v nich budou od září povinné jen tehdy, pokud se zhorší situace. Podle nového nařízení zároveň lidé nebudou muset roušku nasadit v restauracích a hospodách. Povinné měly být pro personál. Rouškám se nově vyhneme také ve službách – například v kadeřnictvích.

Pro koho platí výjimka?
Stále platí, že se povinné nošení ochrany dýchacích cest nevztahuje na děti do dvou let věku, osoby s poruchou intelektu a v dalších indikovaných případech, které stanovuje mimořádné opatření. Výjimku mají i řidiči veřejné dopravy za předpokladu, že nepřicházejí do styku s cestujícími při odbavení. Bez roušky mohou být třeba i sportovci při tréninku a zápasu, snoubenci při obřadu či lidé v plaveckém bazénu.

M. Hudková

Na veřejnosti

rousky

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.