Náměšťská základna hostí vojenské cvičení se zahraniční účastí

fighter-jets-1008Mezinárodní taktické cvičení Armády České republiky společně s dalšími šesti armádami aliančních zemí, které známe pod pojmem Ample Strike, se uskuteční i letos ve dnech od 31. srpna do 19. září. Nejintenzivnější přelety letecké techniky se dají očekávat v pracovní dny, a to zejména mezi 3. a 19. zářím 2020. „Ve dnech pracovního klidu může dojít k přeletům letecké techniky mezi operačními prostory. Lety v nočních hodinách omezíme na minimum," uvedl generálmajor Petr Hromek z Velitelství vzdušných sil.

Mezi hlavní využívané prostory patří 22. základna vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou. Zvýšený hluk tak může nastat i ve Velkém Meziříčí, které se nachází v letovém prostoru. Mimo Českou republiku s necelou pětistovkou vojáků se cvičení zúčastní i Estonsko, Litva, Maďarsko, Německo, Slovenská republika a Spojené státy americké. Kolem sedmi set vojáků, 25 kusů letecké techniky i 130 kusů pozemní techniky, tak bude vypadat letošní Ample Strike. Z letecké techniky se představí třeba vrtulníky Mi-24, letouny L-159 Alca, Tornado, Learjet a zřejmě i bezpilotní letoun MQ-9 Reaper. Piloti letounů Jas-39 Gripen si zároveň procvičí své schopnosti při doplňování paliva za letu.

Zuzana Najtová

mapka prostor_2020_zmensena

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.