Místo pro aktivní i pasivní odpočinek v Martinicích už slouží svému účelu

martinice titStřed obce v Martinicích byl letos opět zveleben.

Od jarních měsíců zde probíhala výsadba stromů, keřů, květin a dalších rozmanitých rostlin. Pokračovalo zde budování místa pro aktivní, ale i pasivní odpočinek. Výsadba zeleně, výstavba altánu a usazení laviček bylo pokračováním dlouhodobého projektu, který začal už v roce 2015. V místě za autobusovou zastávkou, kde do té doby byla jen travnatá plocha, bylo v létě roku 2015 vybudováno dětské hřiště s herními prvky. Tato akce mohla být v takovém rozsahu uskutečněna díky 70% dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj.

V roce následujícím jsme kompletně opravili zvonici, která je vedle autobusové zastávky. Také na tuto akci se nám podařilo získat dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj. Zvonice dostala kompletně novou střechu, původní dřevěný šindel nahradil nevzhledné oplechování a celá stavba tak získala úplně nový kabát a také nový elektropohon, který pravidelně rozeznívá zvon.

V roce 2017 jsme opravili autobusovou čekárnu a také jsme postavili nový přístřešek pro cestující na protější straně silnice. Na tuto akci jsme získali dotaci z Kraje Vysočina. V roce 2018 jsme vybudovali nový obecní úřad a hasičskou zbrojnici a vedle této novostavby bylo třeba zkulturnit venkovní prostor. V roce 2019 tedy byla zpracována projektová dokumentace na výsadby rostlin kolem nové stavby a také kolem dětského hřiště. Místo pro aktivní a pasivní odpočinek tak vzniklo nejen u dětského hřiště s herními prvky, ale také u nové hasičské zbrojnice a obecního úřadu. Ačkoliv rostliny byly vysazeny teprve v letošním roce, už nyní je vidět, že růže stihly vykvést a také další rostliny se úspěšně rozrůstají. Nejen občané Martinic, ale také všichni kdo obcí projíždějí nebo navštíví dětské hřiště, a že jich není málo, se už teď mohou těšit, že v příštích letech se stromy a keře ukážou v plné síle a kráse. V Martinicích rádi přivítáme všechny děti, které si budou moci užít herních prvků a jejich rodiče, kteří mohou v klidu posedět na nových lavičkách ve stínu stromů nebo v altánu, který je také součástí odpočinkového místa. Ve fotogalerii můžete vidět, jak se celý prostor postupně změnil.

Michal Drápela
starosta obce

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.