• Velkomeziříčsko
  • Zprávy
  • Žene starosta Kaminaras a místostarosta Smažil Velké Meziříčí do dlouhých soudních sporů?

Žene starosta Kaminaras a místostarosta Smažil Velké Meziříčí do dlouhých soudních sporů?

SVitV pátek 25. 9. 2020 proběhl další díl tiskové konference vedení města. Jedním z témat byla také situace v bývalém areálu Svitu a výstavba supermarketu LIDL v této lokalitě.

Zde bylo dobré si všimnout, jak především starostovi A. Kaminarasovi byly tyto otázky nepříjemné. Ale jeden posun v myšlení starosty je zde evidentní. Starosta přiznal tři zásadní věci:
- musí v rámci výkonu své funkce jednat v mezí zákona
- územní studie v bývalém areálu Svitu není a nebude závazná.
- výstavba LIDLu v této lokalitě je možná.

Co to v praxi znamená? Vzhledem k tomu, že v územním plánu pro toto území nejsou stanoveny žádné limity a regulativy, tak pokud bude předložený záměr v souladu s územním plánem, bude tento dříve či později realizován. Takže buďto město bude spolupracovat a snažit se vyjednat co nejlepší podmínky (most přes řeku, cyklostezku, plnohodnotné parkování apod.) a ovlivnit ze strany města celkový vzhled stavby, aby do této lokality co nejvíce vizuálně zapadla nebo bude investorům házet klacky pod nohy. Tím vystavuje město velmi nákladným a dlouhým soudním sporům s nejistým výsledkem. Nabízí se ještě otázka, zda státní správa nepodlehne možnému tlaku z řad některých zastupitelů, aby se snažili výstavbě supermarketu svými stanovisky zabránit. Zde je evidentní, že zastupitelé za hnutí ANO, neví, co s tím. Ale věřme, že máme státní správu skutečně na samosprávě nezávislou.

Shrňme si, co vše se v této věci za poslední rok odehrálo.
- Tehdejším starostou Josefem Komínkem byla ustanovena pracovní komise ve věci jednání se společnosti LIDL.
- Předsedou této komise byl zvolen F. Smažil (ANO). Lidlu byly nabídnuty k výstavbě pozemku v lokalitě Hliniště, které odmítl. Tyto pozemky stály město Velké Meziříčí 6,6 mil. Kč.
- V únoru 2020 došlo ke kompletní změně vedení, kdy A. Kaminaras a F. Smažil (ANO) na první tiskové konferenci informují občany o tom, že měli signály o „nějakém" zákulisním jednání ze strany tehdejšího vedení se společností LIDL a proto „museli zasáhnout". Přestože byli vyzváni, aby toto tvrzení doložili důkazy, k dnešnímu dni žádné nepředložili. Reagovali pouze formou emočně laděného dopisu, ve kterém nebylo možné vystopovat konkrétní odpověď na otázky.
- Od února 2020 tato pracovní komise nebyla ani jednou svolána a se společností LIDL nikdo nejedná, což vypovídá o určité bezradnosti současného vedení radnice.
- Vhodnou vyjednávací pozici město díky nečinnosti A. Kaminarase a F. Smažila ztrácí.
- Pracovníci oddělení investic emailem přiznávají, že stavební povolení na „provizorní" parkoviště v lokalitě Svitu neexistuje, protože se jim nepodařilo získat souhlas společnosti LIDL. Tzn., že se může jednat o „černou" stavbu.

A jak dál? Okamžitě se společnosti LIDL obnovit jednání. Není od věci začít komunikovat napříč stranami, případně se poradit s těmi, kteří již mají zkušenosti. Pokusit se také obnovit jednání např. se společnosti Penny Market CZ / REWE Group, zda by nebyla ochotna jednat o směně nebo prodeji jedné ze svých prodejen.

Závěr: Pokud spolupráce dnes nebude žádná, zítra máme v centru města stále skládku sutin

Zastupitelský klub ČSSD, Meziříčského fóra a KDU-ČSL.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.