Vláda znovu vyhlásila nouzový stav. Jaká omezení nás od pondělí čekají?

COVID-19-02-NOUZOVY-STAV-300x225 copyČesko znovu zavádí nouzový stav, který má podle vlády zmírnit šíření koronaviru a zajistit fungování zdravotnického systému.

Stav nouze začne platit v pondělí 5. října a má trvat měsíc. Spolu s ním budou do 18. října platit nová omezení, která ovlivní provoz škol, trávení volného času, kulturní, sportovní a další hromadné akce, svatby i bohoslužby. Omezování počtu shromažďujících se lidí cílí hlavně na volnočasové aktivity.

Školství
Od pondělí 5. října budou střední školy v okresech, které jsou na takzvaném semaforu nákazy koronavirem označeny červenou nebo oranžovou barvou, učit dva týdny na dálku s výjimkou praktických cvičení. Distanční výuka se bude týkat i základních uměleckých a vyšších odborných škol. Hudební výchova na školách se bude odehrávat bez zpěvu. Tělocvik na prvním stupni může pokračovat bez omezení, ve vyšších ročnících ho má nahradit pobyt venku. Mateřské a základní školy a nižší stupně víceletých gymnázií tak nebudou plošně omezeny.

Zároveň Krajská hygienická stanice kraje Vysočina omezuje od 5. do 18. října činnost středisek volného času a základních uměleckých škol.

Distanční výuka pro SŠ a VOŠ platí od pondělí 5. října pro tři okresy Vysočiny - tedy na Havlíčkobrodsku, Třebíčsku a Žďársku.

Kulturní a společenské akce
Divadla a kina budou moci dál hrát až pro 500 lidí, budou ale zakázány přestávky na občerstvení. Představení se zpěvem, tedy koncerty, opery či muzikály, nebudou povolena. Po víkendu se mohou konat hromadné akce jen pro nejvýše deset lidí, venku se jich nesmí účastnit víc než 20 osob. Výjimku budou mít členové jedné domácnosti, lidé při výkonu povolání, zasedání zastupitelstev či jiných státních orgánů.

Sport
Sportovní utkání mají být od příštího týdne zcela bez diváků. Na stadiony smějí sportovci, realizační týmy a další personál do 130 lidí.
V případě zájmové činnosti, kdy se sejdou například lidé po práci a chtějí si zahrát fotbal, je jejich počet omezen maximálně na 20.
Opatření se nevztahuje například na akvaparky a posilovny.

Pohřby, svatby, mše
Počet lidí na církevních shromážděních vláda omezí na dobu dvou týdnů maximálně na sto. Při církevních obřadech nemají zaznívat zpěvy.
Na svatbách a pohřbech bude počet účastníků limitován až od 19. října, a to na nejvýše 30 lidí. Tento limit bude zatím platit dva týdny do konce nouzového stavu.

Restaurace
V restauracích bude od pondělí smět sedět maximálně šest lidí u jednoho stolu a zavírat budou ve 22:00 jako doposud.

Obchody
Obchodů se nová opatření nedotknou, pouze v nich bude omezeno shromažďování lidí. Prodejní doba v supermarketech omezená nebude.

M. Hudková

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.