Jihlavská nemocnice musí bohužel omezit plánovanou péči

cv2Za poslední dva týdny přibylo v Nemocnici Jihlava pacientů s těžkým průběhem COVID-19. Infekční oddělení, které bylo pro tyto pacienty vymezené, již kapacitně nestačilo a do „červené" zóny se přesunulo také ARO. Onemocnění se tento týden rozšířilo také mezi další dvě lůžková oddělení. Vedení nemocnice proto z preventivních důvodů přistoupilo k omezení plánované péče.

„Pro pacienty, kteří k nám míří na plánovaný zákrok, to znamená, že bude odložen. Personál bude všechny telefonicky kontaktovat. Omezení péče se samozřejmě netýká akutních zákroků, nebo operací, kde by časová prodleva vedla ke zhoršení stavu pacienta," uklidňuje ředitel nemocnice Lukáš Velev, a prosí pacienty o trpělivost: „Za poslední dny nám přibylo velké množství COVID-19 pacientů, kteří potřebují plicní ventilaci a mají těžší průběh nemoci. K těmto pacientům potřebujeme nejenom přístrojové vybavení, ale také personál, který je schopný přístroje obsluhovat. Tím, že omezíme péči u výkonů, které snesou odklad, dokážeme posílit a zajistit péči tam, kde je aktuálně potřeba," vysvětluje a dodává, že plicní ventilaci potřebují tito pacienti většinou i několik týdnů. Jejich život je po tuto dobu plně závislý na dýchacím přístroji. „Tím, že budeme ohleduplní a trpěliví, zvýšíme jejich šanci na uzdravení a návrat domů", říká Lukáš Velev.

Omezení péče se zatím netýká ambulantních pacientů. Prosíme všechny, kteří jsou na návštěvu k lékaři, aby stále vyplňovali elektronickou autotriáž na www.nemji.cz/autotriaz. Pokud pacient vyplní dotazník doma, ušetří čas v nemocnici sobě i personálu. Zjednoduší si přístup k péči. Důležité však je, aby odpovídal pravdivě. Pokud se nakazí zdravotníci, nebude mít kdo péči poskytovat.

V jihlavské nemocnici je k dispozici 25 plicních ventilátorů a 5 z nich se pořídilo díky dárcům. Transparentní účet je stále otevřený a je možnost přispívat: „Aktuálně máme 8 COVID-19 pacientů v těžkém stavu na umělé plicní ventilaci. Tímto chci poděkovat všem, kteří nám pomohli a pomáhají. Peníze z transparentního účtu putují také na dovybavení JIP a nákup ochranných pomůcek a jsou nyní potřeba stejně, nebo více než na jaře," vysvětluje Lukáš Velev.

Aktuálně je v jihlavské nemocnici hospitalizovaných 8 COVID-19 pacientů v těžkém stavu ventilovaných na JIP a ARO a 25 na standardním oddělení. V odběrovém stanu, který je před nemocnicí na parkovišti z ulice Vrchlického, provedou zdravotníci denně více než 200 stěrů. Stan je otevřený každý den včetně víkendů.

Nemocnice Jihlava

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.