Lidé na Žďársku volí nové krajské zastupitele i svého senátora

120430120 3371273229625946_2484617559124097407_o_copyVolby do krajských zastupitelstev se v tomto roce na Vysočině týkají přibližně 410 tisíc voličů, kteří budou o složení nového pětačtyřicetičlenného nejvyššího orgánu rozhodovat u 1 137 volebních komisí. Volební místnosti se otevřou v pátek 2. října ve 14 hodin. Lidé mohou chodit hlasovat až do 22 hodin. V sobotu 3. října pak bude možné odevzdat svůj volební hlas od 8 do 14 hodin. Volební výsledky by měly být známé v sobotu ve večerních hodinách.

Jak probíhají volby do Senátu

Řádné volby do Senátu Parlamentu České republiky se konají v každém sudém roce, pokaždé je obměněna jedna třetina křesel, tedy 27 z 81. To znamená, že každý volič volí své senátory pouze jednou za šest let – přesně tak dlouhé je funkční období.

V senátních volbách se volí podle zásad většinového systému. V případě, že některý z kandidátů získá v 1. kole nadpoloviční počet platných hlasů, získává tento kandidát senátorský mandát. V opačném případě se koná druhé kolo, ve kterém soupeří dva kandidáti s nejvíce platnými hlasy z 1. kola.

Každý kandidát do Senátu má svůj samostatný hlasovací lístek. V senátních volbách hlasujete prostým vložením hlasovacího lístku do obálky. Udělit můžete jen jeden hlas, proto do obálky vložte vždy jen jeden lístek. Ve volbách do Senátu se neudělují žádné preferenční hlasy a hlasovací lístek se nijak neupravuje. Za platný je považován hlasovací lístek, který je vložen do úřední obálky a vhozen do volební schránky. Jestliže je hlasovací lístek roztržený, nebo je v obálce vloženo více hlasovacích lístků, bude taková volba vyhodnocena jako neplatná.

Senát copy

 Jak volit do krajského zastupitelstva

Krajské volby 2020 se konají ve 13 krajích, v Praze se nevolí – pravomoci na úrovni krajského zastupitelstva má zastupitelstvo hlavního města Prahy. Zastupitelstvo Kraje Vysočina má 45 křesel.

Každý kandidující politický subjekt má svůj vlastní hlasovací lístek. Neupraveným volebním lístkem dáváte hlas celé straně nebo hnutí. Zakroužkováním kandidátů udělujete konkrétním osobám preferenční hlas, čímž jim pomáháte dostat se vzhůru v rámci stranického pořadí.
Preferenční hlas udělíte zakroužkováním pořadového čísla kandidáta na hlasovacím lístku. Každý volič má maximálně 4 preferenční hlasy na jedné kandidátce. Kroužkovat kandidáty napříč různými politickými subjekty nelze – do obálky smíte vložit pouze jeden volební lístek, jinak je váš hlas neplatný. Pokud zakroužkujete více než 4 uchazeče o zastupitelský post, nebude k tomu přihlédnuto a váš hlas bude započítán celé straně či hnutí.

Do volebních místností tentokrát s rouškou

Všudypřítomná opatření zavedená v důsledku pandemie koronaviru se nevyhnou ani letošním volbám, které budou doprovázet zvýšená hygienicko-protiepidemická opatření. Na voliče i volební komisi se vztahuje povinnost nosit roušku. Při vstupu do volební místnosti by měl každý přicházející použít připravenou dezinfekci.

Kromě toho je nutné dodržovat dvoumetrové rozestupy, k čemuž napomohou na zemi vyznačené čáry, které vzdálenost naznačují. Během identifikace by měl volič položit svůj průkaz totožnosti na stůl a poodstoupit od komise do bezpečné vzdálenosti. Průběžně dezinfikovány budou také stolky a propisky za plentou. Přesto je doporučováno, aby si voliči k označování svých volebních lístků přinesli vlastní psací potřeby.

letak volby karantena-page-001letak volby karantena-page-002

 

 

 

 

 

 

 

 

Seznam volebních okrsků ve Velkém Meziříčí a místních částech:

okrsky

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.