Krajské volby na Vysočině ovládlo hnutí ANO

IMG-20201003-WA0002V krajských volbách na Vysočině zvítězilo hnutí ANO 2011, a to s 18,48 procenty. Na druhém místě se umístili Piráti, v těsném závěsu za nimi koalice ODS a Starostové pro občany.

Čtyřicet pět křesel v krajském zastupitelstvu si rozdělí sedm politických subjektů. Vítězné hnutí ANO bude mít celkem deset mandátů, o jeden více než dosud. Po sedmi křeslech získali Piráti a koalice ODS a Starostů pro občany. Svorně šest křesel obsadí lidovci, sociální demokrati a Starostové pro Vysočinu. Poslední tři mandáty patří komunistům.
Dosud vládnoucí sociální demokracie si pohoršila z jedenácti na zmiňovaných šest křesel. Volební účast byla o více než dvě procenta vyšší než před čtyřmi lety. Svůj hlas odevzdalo do uren 39,65 procent voličů.

kraj

 

O Senát se utká Klement se Šmardou

Do druhého kola senátních voleb na Žďársku postupují místostarosta Žďáru nad Sázavou Josef Klement (KDU-ČSL) s novoměstským starostou a zároveň místopředsedou ČSSD Michalem Šmardou. Vítěz 1. kola voleb Klement získal 31,01 % hlasů a druhého Šmardu zvolilo 25,28 % lidí. Velkomeziříčskou kandidátku Ivanu Horkou, která se umístila na třetím místě, podpořilo bezmála dvacet procent hlasujících.

Senat

 

M. Hudková

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.