Město přidalo na fotbalové šatny další miliony

20150803 173515Velké Meziříčí přidalo tři miliony korun z městské kasy na nové šatny a zázemí pro fotbalisty na Tržišti. Celkem tedy zaplatí šestnáct milionů. Dotace z ministerstva by měla pokrýt dalších deset milionů korun. Ministryně Kateřina Valachová ji má potvrdit v úterý nebo ve středu.


Zázemí a šatny fotbalistů na Tržišti jsou dávno nevyhovující. Letos se Velkomeziříčským naskytla možnost získat dotaci z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na nové. Projekt na stavbu za 26 milionů korun je připraven, žádost o dotaci však již měsíce leží na ministerstvu. „Došlo tam k výměně lidí a všechno se protáhlo. Již dvakrát jsme tam byli jednat s náměstkem Šulcem, který nám nakonec řekl, že dotaci dostaneme, ale menší – deset milionů korun," sdělil starosta Radovan Necid zastupitelům při předkládání rozpočtového opatření na navýšení podílu města. Předpokládaná výše dotace totiž měla původně činit padesát procent nákladů, tedy 13 milionů Kč.
„Žádostí o dotace se na ministerstvu sešlo 1 111. Do třetího kola postoupilo 19 žadatelů. K rozdělení mezi ně je v tuto chvíli 190 milionů korun a v tom je i deset milionů pro Velké Meziříčí," doplnil informaci z jednání na ministerstvu místostarosta Josef Komínek.
Než rozhodli o dalších třech milionech z městského rozpočtu na šatny fotbalistům, chtěli se zastupitelé v mnohém utvrdit. Zda je výše dotace jistá, jestli je stále její podmínkou stihnout stavbu do konce roku, je-li to vůbec reálné apod. Jednoznačné odpovědi nikdo zatím dát neuměl. V podstatě nezbývá, než tomu věřit.
„Jaký je stav rezervy rozpočtu a jaké jsou výsledky v daňových příjmech města?" zajímal se zastupitel František Bradáč. „Od dubna došlo k prohloubení nenaplnění daňových příjmů. K 30. 6. jsou 4,7 milionu korun v mínusu. Neúčelová rezerva je 5 milionů korun," sdělila vedoucí finančního odboru Pavla Pólová a objasnila zdroje rozpočtového opatření – jsou z předfinancovaných věcí, které se nyní městu vracejí.
„Na Tržišti je spousta nedostatků, které by město muselo stejně řešit i bez stavby nových šaten," podotkl zastupitel František Komínek. S tím souhlasili i další. „Za dlouhá léta se na Tržišti nic moc nezměnilo. Přitom fotbal zaznamenal historickou událost, výkonnostní růst mužstva, má velkou mládežnickou základnu... žádám vás o podporu," vyzval Svatopluk Pokorný.
Patnáct zastupitelů pak navýšení podílu města na výstavbu nových šaten podpořilo, tři za KDU-ČSL se zdrželi.
Martina Strnadová

20150803 173630

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.