Krajská rada schválila dva milióny korun na další nákup ochranných pomůcek

doctor-2722941 1920S ohledem na současnou epidemiologickou situaci v regionu dnes Rada Kraje Vysočina schválila mimořádné navýšení položky Krizová opatření krajského rozpočtu. Dva milióny korun může krajský úřad použít na nákup ochranných pomůcek a materiálu, půjde důsledně pouze o výdaje spojené s opatřením proti šíření COVID-19. „O konkrétním použití těchto peněz může rozhodnout hejtman kraje jako předseda bezpečnostní rady kraje," uvedl ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina Zdeněk Kadlec.

Podle informací hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka bude část z převedených dvou miliónů korun použita na nákup 200 kusů speciálních ochranných masek vč. náhradních filtrů. Masky jsou opakovaně použitelné. V současné době podobné masky využívá Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina. Polovina masek je určena pro nejexponovanější provozy krajských nemocnic a pro zajištění akutních potřeb v případných ohniscích nákazy. Další horkou položkou na seznamu pořizovaného ochranného materiálu jsou ochranné obleky. V terénu je problém nejen s jejich množstvím, ale především s absencí přiměřených velikostí. Proto pro Kraj Vysočina šije speciální ochranné obleky tuzemská oděvní firma Vývoj z Třeště. Peníze musí mít Kraj Vysočina připraveny také na dofinancování provozu odběrových stanů.

Od března 2020 nakoupil Kraj Vysočina ochranný materiál a pomůcky za 75 miliónů korun, v této částce je započítán i příspěvek 10 miliónů korun od státu a 800 tisíc korun jako dar společnosti ČEPS. Nezanedbatelnou část zásob ochranných pomůcek získal Kraj Vysočina od velkorysých dárců. Na položce Krizová opatření jsou po tomto rozpočtovém opatření cca 4 milióny korun.

Jitka Svatošová, tisková mluvčí
Kraj Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.