Bude se na velkomeziříčském náměstí bruslit?

kluziste polna_copyRadní města na svém zasedání 7. října schválili přes milion korun na pořízení umělého kluziště, které by v případě příznivé epidemiologické situace mohlo zpříjemnit vánoční svátky nejenom místním.

Se syntetickou ledovou plochou značky Glice mají již dobré zkušenosti třeba v Polné, v Jihlavě i v Brně. Nejčastěji se tato umělá zimní atrakce vyskytuje třeba na vánočních trzích, před školami nebo jen na bruslení pro volný čas.

Na velkomeziříčském náměstí by se o kluziště o rozměrech 14 x 7 metrů starala městská organizace Sportoviště VM. Součástí adventního programu by mohl být i stálý vánoční trh s dřevěnými stánky, který město dosud neorganizovalo. O tom, zdali se bude na náměstí bruslit pod otevřeným nebem, rozhodnou zastupitelé na plánovaném zasedání 10. listopadu.

M. Hudková

Zastupitelé politického uskupení Společně VM ve svém prohlášení vyjadřují kluzišti podporu, zatímco opozice považuje tuto investici za nerozumnou a neekonomickou.

Náměstí, Vánoce, kluziště, stánky - jak to spolu souvisí?
To, co by mělo město lidem nabídnout, je jednoduché:
Kdykoliv v adventním čase vezmete děti a brusle a vyrazíte na náměstí. Děti vypustíte na kluziště, mezitím si koupíte třeba svařené víno nebo něco k jídlu a pobavíte se s přáteli.
Součástí plánu je kromě kluziště i malý stálý vánočním trh (provozovaný cca 4 dny v týdnu, 6 uzamykatelných stánků o rozměrech 3x3 metry). Stánky plánuje město pronajímat od Technických služeb.
Uvažované kluziště má výhodu v tom, že je suché, funguje v zimě i v létě, je opakovaně použitelné a rozebíratelné. Nevyžaduje chlazení, pocity při jízdě jsou velmi podobné bruslení na skutečném ledě.
Provozování by měla mít na starost organizace Sportoviště VM. Její ředitel Michal Hořínek pečlivě obvolával mnoho měst a zkušenosti provozovatelů jsou dobré s jednou výjimkou Znojma, kde se potýkali s vysokou prašností a zájem lidí postupně upadl. Když kluziště Velkému Meziříčí vydrží například 10 let, investice se rozloží na 100 000 Kč ročně to už se nám zdá přiměřené vzhledem k přínosu.
PS: Samozřejmě hrozí, že první využití kluziště a tržních stánků bude posunuto nebo omezeno kvůli epidemiologické situaci. I přesto chceme oživení náměstí podpořit a přípravu dokončit ještě letos.

Společně VM

Plastové kluziště

O nápadu z dílen SpolečněVM na nákup plastového kluziště se občané Velkého Meziříčí dozvěděli poprvé 23. 10. 2020 v článku zde. Vedení radnice tak i nadále pokračuje v tradici sdělovat poměrně důležité informace na poslední chvíli.

Proč bychom se nad touto zprávou měli hlouběji zamyslet?
- Nápad pořízení umělého kluziště je nepochybně něco nového a neotřelého, což vítáme, ale klademe si otázku, je-li na to vhodný čas. Neměli bychom jako zastupitelé jít příkladem a projevit trpělivost v době zákazu shromažďování, uzavírání akcí, restaurací a předvídat tak dlouhodobě, je-li tato investice vhodná již letos? V době stále sílící epidemie je nanejvýš pravděpodobné, že se nemusí uskutečnit ani vánoční trhy a k tomu další příjemnosti typu stánek s občerstvením atd... Zde bychom měli brát v úvahu ne to, jestli tento nápad zrealizovat, ale kdy?
- Je v této době, kdy se na nejrůznějších úrovních ruší jeden projekt za druhým z důvodu nedostatku finančních prostředků, nákup tohoto produktu ekonomický a rozumný?
- Nemělo by se Město spíše starat o majetky, které už vlastní? Je ekonomické a smysluplné nakupování nových věcí? Budoucí náklady na údržbu se tím jenom zvyšují a přesouvají do dalších období.
- Nebylo by rozumnější 1,2 mil. korun použít jako část nákladů na vybudování a dobudování sportovního hřiště na Hliništích? Obyvatelé této lokality je mají už dlouho slíbené a zaslouží si ho.
- Alternativně lze tuto částku použít jako část nákladů na rekonstrukci některého stávajícího hřiště - Na výsluní, Nad Gymnáziem, Poštovní, Čechova, ...
- Městské příspěvkové organizace mají ušetřit 20 % nákladů. Je tedy opravdu nezbytné toto kluziště pořizovat?
- Ve druhé vlně virové krize bude potřeba podpořit místní podnikatele a možná v mnohem větší míře než ve vlně jarní. Není lepší peníze šetřit na tyto účely?
- Minulé zastupitelstvo jsme se přeli o pár tisíc pro trenéry místních sportovních družstev a nyní vedení města vážně uvažuje o této investici za 1,2 mil. korun (a měsíční nájem, doprava, instalace a odinstalování vyrovnávací podesty 78.650 korun, pravidelný úklid a údržba)?
- Z odlehlejších částí města a z místních částí přijedou na toto kluziště občané auty. Takže Náměstí a přilehlé prostory budou zaplněné zaparkovanými automobily nejen v týdnu, ale i o víkendech?
- Náklady na 1 rok provozu při desetileté životnosti nejsou 100.000 Kč, jak se někteří domnívají, ale minimálně 120.000 + údržba a úklid.
Nebo je to snad jen způsob, jak odvést pozornost od něčeho jiného, důležitějšího?

Zastupitelské kluby ČSSD, KDU-ČSL a Meziříčského fóra

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.