Vláda zakázala noční vycházení, omezila otevírací dobu obchodů

please-5020052 1920_copyVláda rozhodla o dalším zpřísnění opatření proti šíření koronavirové nákazy. Lidé od středy 28. října nesmí chodit ven po deváté hodině večer, rozhodla vláda. Zákaz platí vždy do 4:59 ráno a to až do konce nouzového stavu, což je zatím do 3. listopadu. Vláda také zakázala nedělní maloobchodní prodej. Omezí se péče v nemocnicích i lázních.

 

Přehled opatření platných od středy 28. října (prozatím do 3. listopadu)

  • Zpřísnění omezení pohybu

Noční zákaz vycházení - mezi 21. hodinou a 4:49 je zakázáno vycházet z domu.
Lidé budou v době zákazu nočního vycházení muset prokázat, proč vyrazili z domova.
Výjimky: cesty do zaměstnání a zpět, cesty k výkonu povolání, cesty k zajištění bezpečnosti a pořádku, řešení krizové situace, ochrany zdraví, veřejné hromadné dopravy, zásobování a rozvážkové služby, poskytování zdravotní nebo sociální péče, neodkladné cesty z důvodu ochrany života, zdraví či majetku, venčení psa do 500 metrů od bydliště.

  • Zpřísnění omezení provozu obchodů a služeb

Omezení chodu nemocnic a provozu lázní
Lázeňské a léčebně-rehabilitační zařízení mohou poskytovat péči lidem, kteří ji mají alespoň částečně hrazenou z veřejného pojištění, samoplátcům ne. Nemocnice také budou muset omezit odložitelnou zdravotní péči podobně jako v březnu. Nařízení ministerstva zdravotnictví se bude týkat akutní i následné péče.

Omezení maloobchodu
Vláda zakázala prodej na trzích kromě prodeje potravin na farmářských trzích. Dovolený je i prodej z pojízdných prodejen. Zároveň se ale na trzích zakazuje konzumace, stánky by měly být minimálně dva metry od sebe a maximální počet osob nesmí překročit 20 lidí na 400 metrů čtverečních. Vláda dále zakázala prodej v tržnicích, mobilních provozovnách a pochůzkový a podomní prodej.

Vláda také rozhodla o zákazu maloobchodního prodeje v neděli po celý den, v ostatních dnech od 20:00 do 05:00 ráno. Nevztahuje se to ale na čerpací stanice, lékárny nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště, železniční stanice nebo autobusová nádraží. Současně se omezení doby nevztahuje na prodejny ve zdravotnických zařízeních a na restaurace, které budou moci pokrmy připravovat a bude možné si je vyzvedávat.

  • Návrat dětí do škol nejistý

Vláda rozhodne o možném návratu žáků prvního stupně základních škol či jejich části do škol na základě dat na konci týdne. Ve hře je například varianta, že by se do škol vrátili žáci prvních a druhých tříd.

  • Zavedení práce z domova

Kabinet nařídil práci z domova všude tam, kde to povaha zaměstnání umožňuje.

  • Otevřená zůstanou také květinářství, v prodejně mohou být přítomni maximálně dva zákazníci.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.