Nemocnice hledají dobrovolníky i dárce krevní plazmy

Plazma copyV nemocnicích na Vysočině přibývá nejenom nakažených pacientů koronavirem, ale i zdravotníků. Podle náměstka hejtmana Vladimíra Novotného začíná být situace napjatá, přestože zaměstnanci nemocnic dělají maximum. Pomoci lidem, kteří s nemocí bojují, mohou i dárci krevní plazmy.

Na vině nedostatku personálu je i fakt, že desítky zaměstnanců jsou v karanténě. Přestože nemocnice zatím nápor nemocných zvládají, musí odkládat plánované operace. Vzhledem k tomu, že počty pacientů v posledních dnech stále narůstají, hledají zdravotnická zařízení dobrovolníky, hlavně z řad mediků a studentů zdravotnických škol. V krajských nemocnicích je k dnešnímu dni 389 COVID pozitivních zaměstnanců a dalších 77 zaměstnanců je v nařízené karanténě.

Darováním krevní plazmy můžete zachránit životy

Kromě dobrovolníků hledají nemocnice také dárce krevní plazmy, kteří nemoc covid-19 již prodělali. Rekonvalescentní plazma může pomoci lidem, kteří se s nemocí potýkají, protože obsahuje protilátky proti viru. Jedná se o jeden ze způsobů léčby covidu-19.

Vhodnými dárci jsou muži, kteří v minulosti nedostali transfuzi, a ženy které nebyly těhotné a také v minulosti nedostaly transfuzi. Pokud žena již byla těhotná nebo dárce již v minulosti dostal tranfuzi, vyžadují lékaři doplňkové laboratorní vyšetření. Ideálním dárcem plazmy je člověk, který covid-19 prodělal s příznaky běžné respirační infekce, tedy se zvýšenou teplotou, kašlem, dušností či bolestí hlavy.

Obvykle odebraných 750 mililitrů plazmy vystačí přibližně pro jednoho a půl pacienta. Krevní plazmu je možné darovat nejdříve 14 dní po uzdravení. Dárce musí být v dobrém zdravotním stavu a splňovat obecné podmínky dárcovství.

M. Hudková

Plazma odber

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.