Od dnešního dne se můžete projet po obchvatu Velkého Beranova

Image copyNejvětší silniční stavbou Kraje Vysočina je bezesporu obchvat Velkého Beranova. Výstavba započala 1. března 2019 a přesně podle plánu bude dnes (30. října 2020) uvedená do předčasného užívání. Společně s Krajem Vysočina se na financování stavby podílela i Evropská unie prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu, která z celkové ceny 800 milionů korun uhradila 535 milionů korun.

„Zprovozněním obchvatu práce na celé stavbě ještě zdaleka nekončí. Zbývá ještě spousta dokončovacích prací zejména kolem mostů. Budou nutná ještě drobná dopravní omezení při provozu – zejména snížení rychlosti, popřípadě omezení průjezdné šířky, dokončení místních komunikací do Nových Domků (cca do prosince) a do Henčova včetně mostu Hůlová (květen 2021). Kompletní dokončení celé stavby je plánováno k 30. červnu 2021," informuje Karel Liška z odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Kraje Vysočina. Trasa dlouhá 4,3 kilometru, na které nechal kraj postavit pět mostů i okružní křižovatku se samostatným odbočovacím pruhem ve směru na dálnici D1, prochází mezi skalnatými svahy i hlubokými údolími. „Dalšími zajímavými technickými detaily jsou například podzemní retenční nádrž na odvedení dešťových vod z části stavby a vůbec celý systém odvodnění, prudké armované násypy, opěrné zdi, kvalitně provedené navazující místní komunikace včetně dalších mostů, například nadjezd přes obchvat do Kozlova, protihlukové stěny a v neposlední řadě i rekonstrukce historického mostu Hůlová, jako součást místní komunikace do Henčova," doplnil Liška.

Kraj Vysočina děkuje všem zhotovitelům i podzhotovitelům za prvotřídní práci a neuvěřitelně rychlou výstavbu, která trvala jen dvě stavební sezony. Zprovoznění nového obchvatu se odehraje v pátek 30. října k 13. hodině, ovšem bez slavnostního otevření vzhledem k současné situaci.

Zuzana Najtová

Image 3

Image 2

Image 1

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.