• Velkomeziříčsko
  • Zprávy
  • V souvislosti s dušičkovým obdobím buďte obezřetní nejen na silnici, ale i při návštěvách hřbitovů

V souvislosti s dušičkovým obdobím buďte obezřetní nejen na silnici, ale i při návštěvách hřbitovů

P1250967Období kolem dne Památky zesnulých bylo každoročně spojeno s velkou návštěvností hřbitovů i ve vzdálenějších místech republiky. Za volant navíc usedají i tzv. sváteční řidiči. Policisté v tomto období každoročně evidovali zvýšený počet dopravních nehod a v některých případech sehrál svoji roli i alkohol.

Návštěvy hřbitova, a to vzhledem k současné situaci, zakázané nejsou. Mějte však na paměti základní pravidla v případě kontaktu s jinými osobami a důrazně dbejte na dodržování všech aktuálně platných mimořádných a krizových opatření, která platí v České republice.

Lidé na hřbitovy vyjíždějí nejen do blízkosti svých bydlišť, ale vydávají se i na delší trasy. Vyšší hustota provozu může vést k problémům v plynulosti dopravy.
V souvislosti s dušičkovým obdobím proto apelujeme na účastníky silničního provozu, aby jezdili opatrně, zbytečně nespěchali a na cestu se vždy vydávali odpočatí. V tomto období vyjíždí často i řidiči, kteří nemusí mít tak rychlou reakční dobu, a proto je potřeba být v každé situaci obezřetný a opatrný. Pamatujte, že je tu již podzim, a proto mohou být silnice pokryté mokrým listím, popřípadě namrzlé. Po ránu také bývají časté mlhy. V případě řidičů, kteří za volant neusedají tak často, nezapomeňte, že byť jedete do rodných nebo známých míst, dopravní situace může být zcela jiná, než jak si ji pamatujete. Mějte na paměti, že postupem času dochází k modernizaci jednotlivých úseků či výstavba nových komunikací a pravidla, na která byl řidič v daném místě zvyklý, už dávno nemusí platit. Nenechte se překvapit a zaskočit takovou změnou a nejlépe se na cestu předem řádně připravte a ověřte si, zda se do svého cíle dostanete stejnou trasou.

Doprava ale není jediným problémem „Dušiček". Při návštěvě hřbitovů buďte opatrní i na své věci. Hřbitovy a parkoviště blízko nich mohou navštěvovat i lidé, kteří sem přijdou úplně za jiným účelem. Majitelé vozidel často spoléhají na to, že se vzdálí od auta jen na chvíli a předpokládají, že se nemůže nic stát. Na vloupání do vozidla a jeho prohledání ale zloději stačí jen chvilka. Proto veškeré cennosti – mobilní telefony, fotoaparáty, kabelky nebo třeba peněženky, nenechávejte na sedadlech ani jiných viditelných místech, popřípadě ani v zavazadlovém prostoru.

Vaše věci nemusí být v bezpečí ani tehdy, pokud si je vezmete s sebou na hřbitov. V okamžiku, kdy svoji kabelku nebo jinou cennost byť jen na chvíli odložíte a odejdete, může se váš majetek stát velmi snadným cílem pro pachatele. Říká se, že příležitost dělá zloděje... odcizit odloženou věc, by tak mohl i člověk, který to předtím neměl vůbec v úmyslu. Není od věci všímat si svého okolí a zejména podezřelých osob. Pokud i přes veškerá preventivní opatření dojde ke krádeži vašich věcí, je dobré okamžitě vše nahlásit policii. V případě vykradení vozidla na nic nesahat a vyčkat na příjezd policejní hlídky.

Policisté v současné době neplánují mimořádné opatření, které by bylo zaměřené pouze na lokality hřbitovů, ale samozřejmě budou tato místa mezi těmi, kde policisté budou provádět hlídkovou činnost.

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina
por. Mgr. Stanislava Rázlová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.