Šíření koronaviru pomalu zpomaluje, nouzový stav vláda prodloužila do 20. listopadu

covid-19-5057462 1920Nouzový stav v Česku kvůli epidemii koronaviru potrvá zatím do 20. listopadu. Vláda do jeho konce prodloužila také všechna restriktivní opatření proti šíření viru, která měla skončit 3. listopadu.

O uplynulém víkendu byl nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku ve srovnání s minulým týdnem nižší. Už v pátek nárůst zpomalil, když bylo zaznamenáno 13 606 nově nakažených, o přibližně 1 650 méně než předešlý pátek. V sobotu přibylo zhruba o tisícovku méně nakažených než předchozí sobotu. O víkendu poprvé během dlouhodobého nárůstu výrazněji poklesl počet lidí s covidem-19 vyžadujících hospitalizaci.

Reprodukční číslo kleslo na 1. Naposledy bylo číslo takto nízké 21. srpna. Číslo ukazuje rychlost šíření nákazy v populaci, respektive udává, kolik dalších osob může nakazit jeden pozitivně testovaný člověk. Podle exministra zdravotnictví Romana Prymuly začínají fungovat 14 dní stará opatření. Například v polovině září vystoupalo číslo R až na hodnotu 1,6 a následně se pohybovalo kolem 1,5. Podle odborníků by mělo být šíření koronaviru pod kontrolou, až reprodukční číslo klesne na hodnotu 0,8.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.