Vítězslav Schrek se postaví do čela Vysočiny

105284100 272964924143141_6392645480096798018_oBez vítěze krajských voleb, tedy bez hnutí ANO, podepsalo koncem října uskupení ODS se Starosty pro občany koaliční smlouvu s Piráty, lidovci, sociálními demokraty a Starosty pro Vysočinu. Novým hejtmanem kraje bude Vítězslav Schrek, lídr koalice ODS a Starostové pro občany. Koalice bude mít většinu ‑ 32 hlasů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu.

Poté, co soud stížnost koalice Pro TOP Vysočinu na neplatnost volby zamítl, proběhne 18. listopadu ustavující schůze zastupitelstva, na které nově zvolení zastupitelé složí slib do rukou stávajícího hejtmana Jiřího Běhounka. Dále bude na programu volba nového hejtmana, jeho náměstků a dalších členů rady kraje, stanovení počtu uvolněných členů rady a zřízení výborů. Jak uvedla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová je jisté, že noví zastupitelé budou také schvalovat nutné rozpočtové změny týkající se navýšení objemu prostředků pro řešení současné mimořádné situace v souvislosti s COVID-19.

V devítičlenné krajské radě budou mít strany shodně po dvou zástupcích. Pouze ČSSD obsadí jednu funkci, a to náměstka pro zdravotnictví, kterým bude znovu Vladimír Novotný. Krajská rada bude mít celkem devět uvolněných členů, z nichž jeden je hejtman, čtyři náměstci a čtyři radní. Změnou oproti dřívějšku bude jeden uvolněný zastupitel jako člen rady s hlasem poradním. Za Starosty pro Vysočinu bude v krajské radě Lukáš Vlček, budoucí náměstek pro zemědělství, cestovní ruch bude v rukou Romana Fabeše, stávajícího starosty Telče. Lidovci vysílají do rady Miroslava Houšku, který bude náměstkem pro ekonomiku, dopravu a silniční hospodářství. Radním pro sociální věci bude Jan Tourek, dosavadní starosta Světlé nad Sázavou. Nováčky v radě i zastupitelstvu jsou Piráti. Za jejich uskupení usedne v radě budoucí náměstkyně Hana Hajnová, která bude mít na starost místní rozvoj, a Jan Břížďala, jenž se jako radní bude věnovat školství a informačním technologiím. Sociální demokrat Martin Hyský jako uvolněný zastupitel bude mít na starosti projekt Veřejné dopravy Vysočiny i otázky hospodaření s vodou či problematiku kůrovce v rámci nově zřízeného výboru. Vítězné hnutí ANO, které ve volbách získalo celkem deset mandátů, nakonec k povolebním jednáním přizváno nebylo. Do opozičních řad usedne společně se třemi komunisty.

Návrh na rozdělení postů
Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO), ředitel domova pro seniory ve Velkém Meziříčí
1. náměstkyně (oblast regionálního rozvoje) Hana Hajnová (Piráti) ‑ projektová manažerka a konzultantka
2. náměstek (oblast zdravotnictví) Vladimír Novotný (ČSSD) ‑ náměstek hejtmana pro zdravotnictví
Náměstek Miroslav Houška (KDU ‑ČSL) ‑ oblast ekonomiky, dopravy a silničního hospodářství, vedoucí ekonomického útvaru Správy městských lesů Jihlava
Náměstek Lukáš Vlček (STAN) ‑ oblast zemědělství a živ. prostředí, starosta Pacova
Radní Karel Janoušek (ODS a STO) ‑ oblast majetku, starosta obce Police
Radní Jan Břížďala (Piráti) ‑ oblast školství, středoškolský učitel
Radní Jan Tourek (KDU ‑ČSL) ‑ oblast sociální politiky, starosta Světlé nad Sázavou
Radní Roman Fabeš (STAN) ‑ oblast cest. ruchu a kultury, starosta Telče
Uvolněný zastupitel Martin Hyský (ČSSD) ‑ výbor veřejné dopravy, nakládání s odpady, krajský radní pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.