Krizový štáb Kraje Vysočina konstatoval nejhorší epidemiologickou situaci na Žďársku

test-tube-5065426 1920_copyV přepočtu na 100 tisíc obyvatel patří Vysočina bohužel k nejzasaženějším regionům, pokud jde o počet pozitivních případů, v absolutních číslech je situace nejméně příznivá v okrese Žďár nad Sázavou. Epidemiologové nejsou příliš optimističtí, obávají se případného dalšího možného šíření nákazy s příchodem dětí do škol.

Snižuje se počet COVID pozitivních zaměstnanců v nemocnicích, snižuje se počet COVID pozitivních pacientů na standardních lůžkách, jsou však evidovány vyšší počty těžších případů na JIP a na umělé plicní ventilaci, maximální vytíženost JIP a obsazenost na umělé plicní ventilaci nyní hlásí Nemocnice Třebíč a Nemocnice Havlíčkův Brod.

V současné době je pečováno na jednotkách JIP pěti krajských nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina o 43 osob s COVID-19, 30 osob je na umělé plicní ventilaci, počet hospitalizovaných s COVID-19 je aktuálně 295 osob.

Kapacita testovacích míst na Vysočině mohla být snížena na 1 000 osob denně s tím, že nejbližší volné termíny jsou dostupné už v den vydání žádanky, testování až na výjimky probíhá bez čekání na odběr, kapacity laboratoří jsou dostačující. V případě potřeby budou kapacity odběrových míst opět okamžitě navýšeny.

Od středy 18. 11. 2020 vypomáhá Armáda ČR v Nemocnici Pelhřimov, Nemocnici Třebíč a v Domově pro seniory Mitrov (nasazeni na dobu max. 14 dní byli vojáci z posádky Jindřichův Hradec a z letecké základny Náměšť nad Oslavou), v současné době je na Vysočině nasazeno 42 vojáků.

Antigenní testování v sociálních pobytových zařízeních Kraje Vysočina kompletně proběhlo, další musí být provedeno do pěti dnů, testy na tato následná testování mají zařízení k dispozici. Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek upozornil, že v takto nastaveném intervalu, bez možnosti jeho přizpůsobení aktuální situaci a skutečným potřebám konkrétního zařízení, je testování personálně i časově velice náročné, navíc časově náročná je i následná administrace a vykazování vůči zdravotním pojišťovnám. Podle informací Martiny Matějkové, ředitelky Domova Ždírec v jejich zařízení testují čtyři zdravotní sestry plné dva dny v týdnu, další den až dva trvá administrace a vykazování výsledků.

Tisková zpráva Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.