Jaká pravidla se od pondělí mění? Zmírňují se opatření pro obchody i shromažďování

people-5091581 1920_1V Česku se od pondělí 23. listopadu zmírňují některá omezení, která vláda zavedla proti šíření koronaviru. Důvodem je zlepšení epidemické situace. Podle protiepidemického systému PES ode dneška pro Česko platí čtvrtý stupeň namísto nejtvrdšího pátého. Zkracuje se tak doba nočního zákazu vycházení, déle mohou být otevřené obchody a výdejní okénka restaurací. Lidé se také mohou shromažďovat ve větším počtu než dosud, třeba i na svatbách, pohřbech a při bohoslužbách.

Povoleno tak je venku i uvnitř shromažďování až šesti lidí namísto dosavadních dvou, zákaz vycházení začíná od 23:00 místo současných 21:00. Do 23:00 se může prodloužit také otevírací doba obchodů a výdejních okének restaurací, nadále je ale zakázáno pití alkoholu na veřejně přístupných místech.

Výuka ve školách
Od středy 25. listopadu se také do lavic vrátí závěrečné ročníky středních škol a obnoví se v nich praktická výuka ve skupinách do 20 studentů. Zároveň se mohou začít scházet k výuce skupiny do 20 studentů posledních ročníků na vysokých školách.

Nákupy
- na zákazníka musí připadat 15 metrů čtverečních provozní plochy
- trvá zákaz prodeje v neděli a ve státní svátky
- platí výjimka pro matky a otce s kočárky, kteří nemusí mít nákupní vozík
- otevřít mohou i prodejny se zbraněmi a střelivem (kvůli odstřelu divokých prasat)

Svatby, pohřby, bohoslužby
Z nynějších 15 na 20 se zvyšuje maximální počet účastníků svateb, pohřbů nebo bohoslužeb.

Divadla, koncerty
Divadelní představení a koncerty se mohou konat bez diváků třeba pro televizní natáčení nebo internetové přenosy. Do divadelních a koncertních sálů, ale také muzeí a galerií, se tak veřejnost nadále nedostane.

Autoškoly
Autoškoly mohou ode dneška opět pořádat teoretické i praktické závěrečné testy. Cvičné jízdy jsou dál zakázané.

M. Hudková

Pes1Pes2

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.