Odběrový tým záchranářů je v provozu již téměř devět měsíců

89962807 2977399192321731_5941377424770990080_oJe pátek 6. března 2020 a z výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina v Jihlavě poprvé vyjíždí speciální tým záchranářů, vyčleněný k odběrům vzorků pro testování na koronavirus. V té době ještě nikdo z nás netuší, že se tato činnost stane rutinou záchranářů po zbytek roku. Za téměř devět měsíců fungování najezdila naše mobilní odběrová skupina přes čtyřicet tisíc kilometrů a provedla výtěr z nosohltanu, na přítomnost viru SARS-CoV-2 v těle, u více než 2 500 osob.

Při jarní vlně nemoci Covid-19 dostaly záchranky napříč celou ČR, za úkol sestavit mobilní odběrové týmy, určené k odběrům biologického materiálu u osob, u kterých vzniklo podezření na nákazu novým typem koronaviru. Během velmi krátké doby jsme byli nuceni celý systém zorganizovat tak, abychom testování v Kraji Vysočina zvládli co možná nejefektivněji. Bylo nutné vyčlenit sanitní vůz, sestavit odběrové týmy, zajistit ochranné prostředky a zkoordinovat součinnost našeho zdravotnického operačního střediska s pracovníky Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

První mobilní odběrová skupina vyjela do terénu dne 6. března 2020. Zatímco během prvních měsíců fungování byla v provozu každý den, aktuálně vyjíždí ze základny v Jihlavě třikrát týdně – v pondělí, ve středu a v pátek, vždy na pokyn epidemiologů, kteří určují, koho a kde budeme tímto způsobem testovat. Za jeden den jsme schopni provést odběr zhruba u dvaceti až pětadvaceti osob, v závislosti na vzdálenosti mezi jednotlivými místy odběrů, jelikož operujeme v rámci celého našeho kraje.

Za téměř devět měsíců fungování mobilní odběrové skupiny provedli naši záchranáři výtěr z nosohltanu, na přítomnost viru SARS-CoV-2 v těle, u více než 2 500 osob a najezdili přes čtyřicet tisíc kilometrů.
Všem našim zaměstnancům děkujeme za maximální nasazení, obětavost a pečlivost. Zároveň také pevně věříme, že potřeba mobilních odběrových skupin, jejichž činnost pro nás byla naprosto něco nového, bude mít stejnou tendenci jako klesající čísla nakažených.

Petr Janáček, tiskový mluvčí
Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.