Ve čtvrtek otevřou obchody, restaurace i provozovny služeb

man-5606940 1920_copyOd čtvrtka 3. prosince přechází Česko k mírnějším protiepidemickým opatřením. Budou moci otevřít restaurace, všechny obchody i provozovny služeb a skončí noční omezení volného pohybu. Naopak povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorech a ve vybraných veřejných místech zůstane. Navzdory zlepšení epidemické situace v posledních týdnech vláda znovu požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který jinak skončí 12. prosince.

Setkávání se, noční vycházení

Venku by se mohlo scházet až 50 lidí místo současných šesti, skončit by měl i zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech. Ve vnitřních prostorech se může sejít až 10 lidí. Zrušeno bude omezení vycházení, znovu se bude moci prodávat i v neděli. Možné budou i venkovní trhy, jejich pořádání však vláda nedoporučuje. Pro vánoční trhy budou platit stejná pravidla jako pro farmářské trhy, tedy mezery mezi stánky čtyři metry. Na místě nebude povolena konzumace jídla a nápojů.

Nákupy

V důsledku rozhodnutí vlády se ve čtvrtek budou moci zákazníkům otevřít všechny dosud zavřené obchody a nákupní centra. Platné zůstane pravidlo 15 metrů čtverečních plochy na zákazníka. Zkoušené oděvy a obuv nebudou muset být v izolaci. Zavřené však zůstanou dětské koutky i food courty. Jídlo bude možné nadále prodávat přes okénko, konzumace na místě nebude možná.

Svatby, pohřby, bohoslužby

Svateb a pohřbů se může účastnit maximálně 30 lidí. Počty lidí na bohoslužbách se budou řídit kapacitou kostela. Obecně bude platit pravidlo 15 metrů čtverečních na jednoho člověka.

Restaurace, hospody

Restaurace mohou být otevřené od 6 do 22 hodin. Podniky budou smět naplnit kapacitu na polovinu, u jednoho stolu spolu smí být nejvýše čtyři lidé.

Služby

Otevřít se budou moci kadeřnictví, kosmetické či masážní salony, fungovat bude moci znovu pedikúra a manikúra. Provoz smějí obnovit také tatérská a piercingová studia. Otevření se týká také fotografických služeb. Ve službách stejně jako v dalších provozech bude platit omezení jeden klient na 15 metrů čtverečních provozní plochy. Personál bude muset používat roušku či respirátor. Již není potřeba mít ochranný štít.

Sport

Při cvičení platí povinnost roušek.
Otevřou se vnitřní sportoviště pro individuální sporty, ovšem nejvýše do deseti lidí. Venku se dosavadní limit šesti osob zvýší, sportovat budou moci dva týmy nebo skupiny. Skupinové lekce se bude moci uskutečnit do deseti lidí, respektive trenér a devět účastníků.
Bazény se mohou otevřít. Uvnitř platí maximální kapacita jeden člověk na 15 metrů čtverečních, saunové ceremoniály a parní sauny jsou zakázané.

Profesionální soutěže budou bez zvláštního režimu, ale i diváků. Amatéři musí sportovat s rouškami, profesionálové nemusí, pokud jsou pravidelně testováni.

Hotely

Pro ubytovací zařízení neplatí od čtvrtka žádná omezení. Dodržet se musí obecná opatření, jakou roušky, dezinfekce a dvoumetrové odstupy.

Muzea, galerie, zoo

Po šesti týdnech se budou moci návštěvníkům otevřít i muzea a galerie, ale zatím jen do čtvrtiny své kapacity. Pro divadla a kina stále platí zákaz diváků.
Zoologické zahrady se mohou stejně jako výstavy a veletrhy otevřít. Platí povinné roušky návštěvníků po celou dobu návštěvy.

Školy

Pokračuje prezenční výuka mateřských a speciálních škol i maturitních ročníků středních škol.
V pondělí 30. listopadu nastupují do školy všichni žáci prvních stupňů základních škol. Druhé stupně taktéž nastoupí do školy, ovšem v rotačním režimu. Pokud rodiče nechtějí dítě do školy poslat z obavy z nákazy, mohou ho nechat doma, ztrácejí ale nárok na ošetřovné.
Od 7. prosince přejde české školství na třetí úroveň protiepidemického systému PES. V praxi to znamená, že se do lavic v rotačním systému vrátí i středoškoláci. Prezenčně budou na středních školách chodit jen maturanti.

Prezenčně se do škol ale od 7. prosince vrátí také studenti prvních ročníků vysokých škol ve skupinách do 20 lidí. Praktická výuka či laboratoře budou možné pro stejný počet studentů ostatních ročníků, které budou mít distanční výuku.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.