Elektronická známka platí celý rok bez ohledu na měsíc koupě

107381140 170498864456205_6480246118114736239_oKonec ulepeného předního skla, od 1. prosince 2020 je možné zakoupit pouze elektronickou dálniční známku. Varianty a hodnoty známek jsou stejné, avšak výhody přináší právě platnost. Seznámíme vás s tím, jak a kde známky nakupovat a představíme jejich výhody.

Zakoupit se dají tři druhy dálniční známky, a to roční, měsíční nebo desetidenní. Ceny jsou stejné jako dříve, tedy 1 500, 440, 310 korun. Nákup můžete provést z pohodlí domova pomocí e‑shopu nebo v obchodním místě či samoobslužném kiosku. Stačí znát svoji státní poznávací značku (SPZ), zvolit počátek platnosti elektronické známky a zaplatit. Potvrzení dostane zákazník do e‑mailu a tím má nákup dokončený. Viněta, kterou máte naposledy přilepenou na předním okně vozu, platí do 31. ledna 2021. Výhodou elektronické známky, kromě čistého skla, je systém, který rozpozná, zda máte zaplaceno podle SPZ. To znamená, že odhalí hříšníky, kteří dosud zkoušeli zneužít omezený systém kontrol policií a jezdili po dálnici neprávem zdarma.

Výhodou pro uživatele je dřívější nákup, známku je možné si koupit až tři měsíce dopředu a díky klouzavé platnosti si zvolit, od kdy začne platit. Největší výhodou však je platnost známky, ta je totiž rok a nezáleží na tom, v jakém měsíci jste ji koupili. Uvedeme příkladem, ještě loni jste si koupili v červnu roční známku s platností do konce ledna, nyní koupíte a aktivujete v červnu známku s platností do června dalšího roku. Pokud při nákupu dálniční známky vyplníte své údaje, pak nemusíte hlídat ani lhůty, kdy platnost končí, systém vás sám včas upozorní.

Zuzana Najtová

pdfeDalnice_infoletak.pdf

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.