• Velkomeziříčsko
  • Zprávy
  • Úpravy pietního místa jsou u konce. Technické zázemí obřadní síně město modernizuje a hřbitov rozšiřuje

Úpravy pietního místa jsou u konce. Technické zázemí obřadní síně město modernizuje a hřbitov rozšiřuje

titHřbitov na Karlově se v posledních měsících mění před očima. Během listopadu město dokončilo plánované úpravy pietního místa, začalo s modernizací zázemí obřadní síně a pracuje na rozšíření urnových míst.

Okolí památníku připomínajícího oběti Velkomeziříčské tragédie a oběti konce 2. světové války má za sebou v posledních měsících úpravy za více jak milion a půl korun. Celkovou obnovou prošla betonová dlažba, pozadí pomníku dosud tvořené stěnou z tújí, dubový kříž, lavičky i řady náhrobků obětí. Nová žulová dlažba nahradila staré betonové dlaždice, očistily se kamenné obrubníky a zabetonovaly dutiny pod schodištěm, které by mohly v budoucnu narušit jeho stabilitu. Během podzimní výsadby zahradníci nahradili prořídlé túje bíle kvetoucími okrasnými třešněmi původem z Francie. Nové květináče a záhony jsou osázené trvalkami a okrasnými travinami. V blízkosti pomníku nechalo město rozmístit nové lavičky, odpadkový koš a zdroj pitné vody. Autorem návrhu úpravy okolí pomníku padlých je brněnský architekt Marek Holán.

V současné době prochází modernizací na hřbitově na Karlově také technické zázemí obřadní síně. Během první fáze oprav získala budova novou střechu. Dále bude následovat výměna oken, zateplení budovy a nové rozvody elektřiny. Ostatní práce uvnitř budovy včetně venkovních úprav by měl zhotovitel dokončit nejpozději do konce května příštího roku. Celková investice do přestavby nepřesáhne 6 milionů korun.

Do konce tohoto roku také nechá město rozšířit počet urnových míst na hřbitově. Nově by tak mělo v následujících měsících vzniknout v severovýchodním rohu hřbitova nových 165 urnových a 72 hrobových míst. Projekt počítá také s umístěním nových laviček, odpadkových košů a úpravou okolí.

M. Hudková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.