Přetížená auta se dřevem policisté kontrolují denně

DBA K1_copyKaždý den policisté nejenom na silnicích našeho kraje kontrolují nákladní auta, která převážejí dřevní kulatinu z lesů. Řidiči z přetížených vozidel se musí připravit na přísné pokuty.

Vzhledem ke stále pokračující těžbě a likvidaci lesních porostů napadených kůrovcem se na všech krajských silnicích výrazně zvýšil počet nákladních aut. Vozidla, která dřevní kulatinu převážejí, jsou opatřena českými registračními značkami, ale také velmi často zahraničními registračními značkami. Podle Policie ČR se řidiči těchto vozů velice často dopouštějí protiprávního jednání a svojí jízdou ohrožují plynulost a bezpečnost silničního provozu.

„Řidiči vozidla přetěžují, mají nesprávně uložený náklad, který mají navíc nedostatečně zajištěný. Výjimkou nejsou ani náklady naložené vysoko nad právními předpisy povolenou mez. Navíc na integrovaném operačním středisku vzrostl také počet oznámení na linku 158, kdy si ostatní občané stěžují, že po silnicích v Kraji Vysočina jezdí viditelně přetížené soupravy se dřevem a tyto náklady nejsou dobře zajištěny, neboť z nich při jízdě odlétávají kusy dřeva a kůry, které ohrožují ostatní účastníky silničního provozu," vysvětluje policejní mluvčí Dana Čírtková.

Co konkrétně policie kontroluje

DBA K3Do bezpečnostních akcí a pravidelných kontrol se zapojují policisté zařazeni ve speciálním týmu „Kamion". Jedná se o policisty z Dálničního oddělení ve Velkém Beranově, oddělení silničního dohledu a z dopravních inspektorátů ze všech pěti územních odborů. „Zaměřujeme se na kontrolu dokladů k vozidlu a převáženému náladu, kontrolu nejvyšší povolené hmotnosti silničního vozidla, kontrolu největší povolené hmotnosti na nápravu a na skupinu náprav silničního vozidla, další hmotnostní poměry vozidla a kontrolu největších povolených rozměrů vozidla a jízdních souprav – zejména výšku a délku soupravy a nákladu. Policisty zajímá také technický stav vozidel, stejně jako zdali je dobře a dostatečně upevněný a uložený převážený náklad, dále zda řidiči před vjezdem na pozemní komunikaci vozidlo nebo jízdní soupravu očistili, tak aby neznečišťovala pozemní komunikaci. V neposlední řadě se policisté zajímají o původ dřeva, a zda je správně zapsáno v přepravním dokladu, tak aby nedocházelo ke krádežím dřevní hmoty v blízkosti lesů," popisuje Čírtková.

Kontroly v letošním roce odhalily 407 porušení

V letošním roce jsme zkontrolovali 852 vozidel a při těchto kontrolách bylo zjištěno 407 porušení, kdy se v 67 případech řidič odmítl podrobit kontrolnímu vážení. Za tato zjištěná porušení bylo uloženo 390 pokut v příkazním řízení v celkové částce 2 295 900 Kč a v 17 případech policisté protiprávní jednání řidiče oznámili příslušnému správnímu orgánu. Ve vztahu k provozovatelům vozidel bylo 245 případů oznámeno příslušnému správnímu orgánu a rovněž bylo uloženo 116 kaucí v celkové částce 1 292 900 Kč.

DBA K2„Při kontrolách vozidel převážejících dřevní hmotu se velice často setkáváme s nekázní řidičů. V nejčastějších případech je to přetížení vozidel nebo jízdních souprav a dále nesprávně zajištěných nákladů. Řešíme rovněž situace, kdy řidič se odmítne podrobit kontrolnímu vážení a při kontrole odmítne najet s vozidlem na nízkorychlostní kontrolní váhy, což mu ukládá zákon," uvedl plk. Mgr. David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Řidič je povinen v souladu s příslušným ustanovením zákona 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, na výzvu policisty podrobit vozidlo nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení, kdy zajížďka, včetně cesty zpět, nesmí být delší než 16 kilometrů.

Za odmítnutí vážení hrozí vysoké pokuty a zákaz jízdy

DBA K4Za odmítnutí – neuposlechnutí výzvy podrobit vozidlo nebo jízdní soupravu nízkorychlostnímu vážení jsou policisté v souladu s příslušným ustanovením zákona číslo 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, oprávněni uložit pokutu do výše 30 000 korun v příkazním řízení. Policista přikáže řidiči jízdu na nejbližší vhodné místo k odstavení vozidla a zakáže pokračování v jízdě v případě, že řidič odmítl podrobit vozidlo nebo jízdní soupravu nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení. Zákaz pokračování jízdy platí do doby provedení nízkorychlostního kontrolního vážení, nejdéle však 48 hodin. Policie zajistí uvolnění vozidla nebo jízdní soupravy po provedení kontrolního vážení nebo po uplynutí lhůty 48 hodin.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.