Česko se od pátku vrací do čtvrtého stupně, obchody a služby zůstanou otevřené

mask-5008660 1920_copyČesko se od pátku 18. prosince vrátí do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Znamená to zpřísnění opatření proti epidemii covidu-19. Zavřou se hotely a restaurace, začne platit noční zákaz vycházení a setkávání se omezí na šest lidí. Obchody a služby zůstanou otevřené. Žáci jdou letos naposledy do školy 18. prosince.

Hospody, sportoviště, muzea i knihovny opět zavírají
Kvůli zhoršující se situaci vláda znovu zpřísní opatření proti šíření koronaviru. Po dvou týdnech se zase zavřou restaurace, hotely a penziony, bazény, posilovny a další vnitřní sportoviště, stejně jako muzea, galerie, památky či knihovny.

Od pátku budou muset znovu zavřít hotely pro rekreační účely a restaurace, stravovací podniky mohou fungovat jen s pomocí výdejových okének nebo rozvozu. Vláda zrušila kritizovaný zákaz prodeje nealkoholických nápojů s sebou, omezení se dál týká jen alkoholu.

Obchody i služby zůstanou otevřené
Obchody a služby se nyní ani ve čtvrtém stupni zavírat nebudou, mohou fungovat při omezené kapacitě a při dodržení dalších restrikcí. Nakupovat bude možné i v neděli. Otevírací doba obchodů o svátcích se nemění, na Štědrý den proto budou mít supermarkety otevřeno do 12 hodin.

Zákaz vycházení platí od 23:00 a 05:00, setkávat se může 6 lidí
Obnoven naopak bude zákaz vycházení mezi 23:00 a 05:00, shromažďovat se znovu bude moci pouze nejvíc šest osob.

Svatby a pohřby se budou konat v maximálně 20 lidech
Počty lidí na bohoslužbách se koncem týdne sníží z 30 na 20 procent kapacity kostela, svateb či pohřbů se bude moci účastnit maximálně dvacet namísto 30 osob.

Děti půjdou do školy naposledy 18. prosince
Kvůli epidemii koronaviru ministerstvo školství prodloužilo vánoční prázdniny. Žáci půjdou do škol naposledy už v pátek 18. prosince, k prezenční či distanční výuce se vrátí až 4. ledna. Rodiče budou moci za pondělí a úterý, které ministerstvo označilo za dny boje proti covidu, čerpat ošetřovné. Mateřské a vysoké školy budou příští pondělí a úterý fungovat už podle přísnějšího čtvrtého stupně v systému PES.

V pátek otvírají lyžařská střediska, otevřeno mohou mít i půjčovny
Lyžařská střediska budou moci fungovat od pátku 18. prosince. Ubytovací zařízení a restaurace budou zavřené. Provoz zimních středisek zároveň bude zpřísněn protiepidemickým manuálem. Zpřísnění protiepidemických opatření se nedotkne půjčoven lyžařského vybavení, mohou fungovat v běžném provozu.

M. Hudková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.