Antigenní testování začíná už ve středu 16. prosince

samples-5739920 1920Dobrovolné testování veřejnosti na covid-19 začíná o dva dny dříve, a to ve středu 16. prosince. Změnu schválila vláda na svém pondělním zasedání, po kterém se ministr zdravotnictví Jan Blatný zmínil, že denní kapacita bude až 60 000 lidí. Pro občany je test zdarma, hradit ho bude zdravotní pojišťovna. Testy, které do dvaceti minut po odběru prokážou pozitivní nebo negativní výsledek, je možné opakovat jednou za pět dní až do 15. ledna. V případě pozitivního výsledku posoudí zdravotnický pracovník na odběrovém místě, zda je třeba provést potvrzující PCR test.

Registraci v Kraji Vysočina můžete provést pomocí aplikace https://odbery.kr-vysocina.cz. Výsledek testu vám přijde prostřednictvím SMS zprávy. Pro více informací můžete kontaktovat krajskou COVIDlinku na telefonním čísle 564 602 602. Antigenní testy pomáhají včas rozpoznat infekční případy a tím předcházet dalšímu šíření. Do testování se mimo základních 170 míst mohou zapojit i doktoři v iniciativě Lékaři pomáhají Česku. Zejména se jedná o stomatology, v blízkosti Velkého Meziříčí se zapojili zubaři z Měřína nebo Osové Bítýšky. Od pátku 18. prosince bude pro Velkomeziříčsko k dispozici také mobilní výjezdová jednotka u Domu zdraví.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.