Město bude hospodařit téměř s 288 miliony korun

IMG 20201110_150927-upravenáVelkomeziříčští zastupitelé na posledním letošním zasedání schválili rozpočet hospodaření města na nadcházející rok 2021. Rozpočet je vyrovnaný a počítá s celkovými příjmy a výdaji ve výši 287 577 600 korun.

Rozpočet však schválila pouze třináctka koaličních zastupitelů, opozice byla proti. Důvody, proč opoziční zastupitelé rozpočet nepodpořili, zveřejnili prostřednictvím tiskové zprávy ihned po ukončení zasedání. Kritizují například neprojednání zavedení parkovacích automatů s podnikateli, chybějící peníze na zlepšení parkování v bývalém areálu Svitu a na záměr propojení cyklostezek v Balinském údolí a Nesměři. V diskuzi opozice mimo jiné upozornila na mnoho let trvající problém s nedostatkem lékařů v našem městě, který dle jejich názoru nové vedení města neřeší. Nelíbí se jim také vyčleněné finance na změnu územního plánu schváleného letos v červnu.

Koalice ve své reakci vyčítá opozici pasivitu během přípravy rozpočtu: „Musíme vám připomenout, že vaším zvolením do zastupitelstva vám nevznikly jen pravomoci, ale také závazek vůči voličům, a to závazek vaší práce. Rozpočet je nejdůležitější jednání v roce a vy jste tuto nejdůležitější část práce zastupitele jednoduše neodvedli. Během přípravy rozpočtu jste nepřednesli jediný návrh, nevznesli jste ani jednu připomínku, neudělali jste vůbec nic."

Jak potvrdil starosta města Alexandros Kaminaras, rozpočet je připravený realisticky a počítá s případnými přebytky. Z nich město plánuje financovat další akce, jako například studii rekonstrukce koupaliště i s prověřením umístění bazénu a propojení cyklostezek.

Město v rámci grantových programů opět podpoří sport, kulturu, sociální oblast i Zdravé město. Sportovci obdrží 6,9 milionu korun, na kulturu město přispěje 400 000 korun. Pro sociální oblast zastupitelé vyčlenili 3 056 130 korun a Zdravé město mezi žadatele rozdělí 90 000 korun.

Mezi nejzásadnější plánované investiční akce v příštím roce patří především oprava mostu v Třebíčské ulici, dokončení stavby opěrné zdi na Bezděkově, změna parkovacího systému, výstavba nového hřiště na Hliništích, dokončení rekonstrukce obřadní síně na Karlově, zpracování územní studie Svitu a rozšíření naučných stezek.

M. Hudková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.