Kraj se zabývá zdravím svých obyvatel

age-1379437 1920_copyZastupitelstvo Kraje Vysočina schválilo na svém posledním zasedání v roce 2020 Program Zdraví 2030 pro Kraj Vysočina, který definuje základní oblasti pro zlepšení zdraví obyvatel Vysočiny. „Tento koncepční dokument definuje priority, kterým se kraj v oblasti zdraví a předcházení nemocí bude v nejbližší době věnovat a jsou důležité pro zachování kvality života obyvatel Vysočiny," komentuje schválení dokumentu Martin Hyský, zastupitel Kraje Vysočina pro oblast místní Agendy 21 a Zdravého kraje.

„V minulosti jsme se například zabývali podporou pohybových aktivit všech věkových skupin a prevencí obezity. V současné době budeme rozvíjet osm prioritních oblastí, které reagují na aktuální situaci v oblasti zdraví. Vedle prevence infekčních, ale i neinfekčních onemocnění se jedná zejména o oblast prevence poranění a úrazů, vytváření podmínek pro zdravý životní styl, zdravého stárnutí, ale i podmínky pro zdravý start do života pro děti a mládež," dodává Martin Hyský.

Výchozími podklady pro zpracování tohoto programu byla Zpráva o zdravotním stavu obyvatelstva Kraje Vysočina 2019 zpracovaná Krajskou hygienickou stanicí kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě, Analýza životního stylu a zdraví mládeže v Kraji Vysočina 2016 zpracovaná občanským sdružením Zdravá Vysočina a Strategický rámec Zdraví 2030, který byl schválen vládou České republiky 13. července 2020.

Dalšími cíli strategie je kromě prevence nemocí a ochrany a podpory zdraví také nastartování účinných a dlouhodobě udržitelných mechanismů ke zlepšení zdravotního stavu populace a mobilizace partnerů pro zdraví a to jak uvnitř, tak také vně našeho kraje.

Konkrétní realizace jednotlivých aktivit bude sledována a vyhodnocována odborným týmem zpracovatelů na základě stanovených indikátorů za každý rok. Vedle kraje se do realizace aktivit zapojuje řada partnerů, jako jsou například Státní zdravotní ústav, Krajská hygienická stanice, ale i jednotlivé školy zařazené do národního programu Škol podporujících zdraví a obce a neziskové organizace realizující místní Agendu 21 na Vysočině. Dalším z partnerů, který se také podílel na zpracování programu, je Národní síť Zdravých měst ČR, které je kraj členem už od roku 2004.

Iveta Fryšová, odbor regionálního rozvoje
Krajský úřad Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.