Od neděle 27. prosince bude platit 5. stupeň v systému PES

P1250538Na návrh ministra zdravotnictví Jana Blatného dnes vláda schválila zpřísnění opatření v souvislosti s epidemií covid-19. Přesun do 5. stupně v protiepidemickém systému PES začne platit od neděle 27. prosince. Omezení shromažďování ze šesti na dvě osoby, rozšíření zákazu vycházení od 21 do 5 hodin a návrat většiny žáků k distanční výuce. Všechna tato opatření jsou platná zatím do 10. ledna, nouzový stav vláda prodloužila o měsíc až do 22. ledna 2021.

Od neděle uzavřou své provozovny služby, lyžařské vleky a většina obchodů. Prodejny s nezbytným sortimentem zůstanou otevřené, patří mezi ně prodejny nabízející potraviny, pohonné hmoty, hygienické a drogistické zboží, léky, krmiva a další. Otevřeno ze služeb můžou mít prádelny a čistírny, servis a opravy aut či prodejny náhradních dílů pro automobily. „Velký řetězec nebude moci prodávat to, co nepatří k artiklům, které jsou vyjmenované a nezbytně potřebné," uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. To znamená, že nelze ve velkých supermarketech nakoupit například hračky nebo elektroniku, aby nedocházelo k diskriminaci malých prodejců.

Blatný také vyzývá k omezení kontaktu o vánočních svátcích a hlavně na Silvestra, kdy už bude platit zákaz nočního vycházení i omezení shromažďování na maximálně dvě osoby. „Rád bych také apeloval na všechny občany, aby vánoční svátky strávili v rodinném kruhu a navštívili maximálně 1 jinou domácnost. Situace je velmi špatná, index systému PES je nyní na 81 bodech," uvedl Blatný. Svateb, pohřbů a bohoslužeb se bude smět účastnit jen 15 osob, sportovat venku budou moci jen dvě osoby.

Co bude platit od 27. prosince?

  • Zákaz vycházení od 21 do 5 hodin.
  • Omezení shromažďování ze šesti na dvě osoby.
  • Od 4. ledna distanční výuka pro žáky mimo první a druhou třídu, mateřskou a speciální školu.
  • Uzavření služeb.
  • Uzavření obchodů až na nezbytně nutné výjimky.
  • Svatby, pohřby, bohoslužby v maximálním počtu 15 osob.
  • Detailní rozpis právě platných opatření v pátém stupni naleznete v PDF.

Zuzana Najtová

stupně pohotovosti

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.