Veřejná doprava se připravuje na elektronické odbavení cestujících

side-view-woman-waiting-bus 23-2148753441Postupné začleňování prvků do systému Veřejné dopravy Vysočiny veřejnosti nabídlo krajskou jízdenku, která je jednotná. Lidé na ni mohou cestovat i městskou hromadnou dopravou.

Kraj Vysočina hledá partnera, který bude nově zprostředkovávat bezhotovostní platby u všech dopravců v systému Veřejné dopravy Vysočiny (VDV). Cestující budou moci platit kartou a vybírající dopravci budou osvobozeni od dalších poplatků. Dodavatele, který má platební bránu zprostředkovávat, vyberou tak, aby se mohla služba nabídnout ve všech krajem objednávaných autobusech od 12. prosince 2021.

Kraj už testuje na Žďársku bezhotovostní platby jízdného. Zájem zatím projevuje spíše mladší generace. „Je to zvyková záležitost, jakmile bude nabídnuta plošně, lidé ji budou vnímat přirozeněji. Navíc požadavky na bezhotovostní platbu patří mezi nejčastěji zmiňované v souvislosti se službami veřejné dopravy," říká Martin Hyský, zastupitel Kraje Vysočina pověřený koordinací VDV.

Krajská rada bude schvalovat zakázku na elektronické odbavování cestujících, nový web, e-shop a aplikaci jízdenky v mobilu během jednoho měsíce. Zhruba do roka by měly být dostupné další služby, které veřejná doprava bude nabízet.

Žaneta Mikišková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.