Ukliďme své okolí

nature-4202703Osvětovou akci s názvem Čistá Vysočina letos jako obvykle organizuje Zdravý Kraj Vysočina a místní Agenda 21 (MA21), tentokrát bude úklid Vysočiny probíhat po 22 letech mírně odlišně. Kvůli vývoji epidemické situace musí sběrači sledovat aktuální nařízení a řídit se jimi. Uklízet kolem vysočinských cest vyrazí dobrovolníci v termínu od 12. do 25. dubna, jako tradičně obdrží místní sběrači pytle na odpadky a ochranné pomůcky na odboru životního prostředí velkomeziříčského úřadu. Přihlášky z loňského ročníku jsou stále platné, účastníci pouze musí aktualizovat datum sběru, k čemuž je kraj vyzve e-mailem. Noví dobrovolníci jsou vítáni, v posledních letech účast přesáhla 22 tisíc dobrovolníků, kteří sesbírali mezi 70 až 100 tunami odpadků. Pojďme společně uklidit svůj kraj.

Registrovat sebe nebo celou skupinu dobrovolníků můžete na webových stránkách kraje do konce února. Zanesením informace o úklidu zvoleného úseku do mapy pomůžete zajistit systematičnost a přehlednost akce. Sebrané odpadky od silnic první až třetí třídy mimo obce odveze Krajská správa a údržba silnic Vysočiny. Odvoz a uložení odpadků z ostatních úseků musí zajistit sběrači po dohodě s vlastníkem pozemku. „Lidé uklízí po lidech. Dobrovolnou angažovanost považuji za společenskou odpovědnost a i letos se k dobrovolníkům osobně připojím. Vážím si každého jednotlivce, který se rozhodne být všímavý a pomůže přírodě od odpadků. Pokud to letos situace ohledně pandemie dovolí, pojďme společně pomoci ke zkrášlení prostředí, v němž společně žijeme. Děkuji všem, kteří se k nám připojí," uvedl Martin Hyský, politik projektu Zdravý Kraj Vysočina a místní Agenda 21.

Kraj Vysočina zveřejnil harmonogram:
UPOZORNĚNÍ: Přihlášky z loňského ročníku platí, balíčky jsme už připravili. Účastníky vyzveme emailem, aby aktualizovali pouze datum sběru.

  • Přihlášení probíhá do 28. 2. 2021 prostřednictvím elektronického formuláře na webových stránkách Kraje Vysočina: www.kr-vysocina.cz/cistavysocina.
  • Dne 28. 2. přihlašování uzavřeme. Zájemce vyplní krátký formulář, tím nám pomůže zajistit dobrou organizaci celé akce.
  • Úklid bude probíhat v termínu 12. – 25. 4. 2021.
  • Registrovaní účastníci obdrží zdarma pytle na odpadky (průhledné na plasty a černé na ostatní komunální odpad).
  • Odpadky se třídí a nechávají se v zavázaných pytlích vedle komunikací.
  • Svoz sebraného odpadu u silnic I., II. a III. třídy mimo obec zajistí zdarma Krajská správa a údržba silnic Vysočiny.
  • V případě úklidu přímo v obcích a městech budou poskytnuty pouze pytle a účastníci si musí zajistit odvoz odpadků po dohodě s vlastníkem pozemku.
  • Akce nenahrazuje svoz domácího velkoobjemového odpadu!

Zuzana Najtová

zdrave mesto_zdravy_kraj

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.