Sněmovna neprodloužila nouzový stav

145540823 10158809865805390_3994924064715405370_oVláda požádala o prodloužení nouzového stavu o třicet dní, Sněmovna ale na svém čtvrtečním jednání návrh nepodpořila. Ministr zdravotnictví Jan Blatný projevil obavy a před hlasováním nastínil poslancům katastrofický scénář, který podle něj může nastat, pokud se zmírní nebo dokonce zruší současná omezení. Pro prodloužení hlasovalo 48 poslanců, pro přijetí návrhu bylo potřebné získat 54 hlasů. Nouzový stav tedy končí po 132 dnech v neděli 14. února.

Z důvodu nekontrolovaného šíření nemoci covid-19 zakázala vláda cestovat lidem z okresů Cheb, Sokolov a Trutnov a zároveň komukoli do těchto okresů jet. Výjimku tvoří jen cesty za prací a do školy. I toto opatření, stejně jako všechny ostatní vydané pod záštitou stavu nouze, prozatím platí do neděle. Některá opatření, avšak zřejmě ne v takovém rozsahu, bude možné vyhlásit podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Jak bude země fungovat od pondělí 15. února je závislé na dalším vyjednávání a hlasování a zřejmě na každém kraji jednotlivě. „Je důležité si uvědomit, že nouzový stav je jen rámec pro to, abychom i my jako kraje měli nástroje pro boj s pandemií. Je škoda, že řada opatření vlády nedávala lidem smysl a obětním beránkem se tak stal právě nouzový stav," uvedl předseda Asociace krajů České republiky Martin Kuba. „Jednoznačně jsme se s ostatními hejtmany shodli na tom, že musíme jako asociace rozpoutat debatu, abychom zjistili, jak chce vláda řídit stát a bojovat proti pandemii bez nouzového stavu," doplnil Kuba.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.