Hejtman Kraje Vysočina komentuje kapacitu lůžek v krajských nemocnicích

hospital-1802680 1920Nemocnice zřizované Krajem Vysočina zatím disponují volnou kapacitou lůžek intenzivní péče pro COVID pozitivní pacienty v počtu jednotek míst. „Situace byla extrémně náročná přes víkend, kdy v nemocnicích došlo k naplnění téměř veškeré kapacity intenzivní péče, k dispozici bylo v jednu chvíli pouze jediné volné lůžko na JIP a dvě lůžka na umělé plicní ventilaci. Z tohoto důvodu byla navýšena kapacita intenzivních lůžek nad běžný, standardně připravený počet míst," uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. Současně upozorňuje na fakt, že situace se na covid odděleních mění den ode dne, nyní už hodinu od hodiny.

Na vysokou obsazenost COVID lůžek intenzivní péče nemocnic má zásadní vliv zvyšující se přírůstek pozitivně testovaných osob. „Naše nemocnice zatím stále pracují s mírnou rezervou, ale výhledy nejsou vůbec dobré. Za posledních 14 dnů jsme se postarali ještě o zhruba desítku COVID pozitivních pacientů z jiných krajů. Krajský koordinátor intenzivní péče však upozorňuje, že se naše nemocnice dostávají rychle a stále častěji na hranu kapacitních možností. Jsme proto připraveni na zhoršující se stav reagovat – jednou z možností, kterou nevylučujeme a chceme na ni být připraveni, je i vyhlášení stavu hromadného postižení osob. Jde o stav, který řeší poskytování zdravotních služeb při mimořádných událostech. Vedení kraje se domnívá, že současná situace může být důvodem pro případné vyhlášení tohoto stavu," uvádí hejtman Vítězslav Schrek, který doplňuje, že kapacitní vytížení krajských nemocnic na Vysočině bude hlavním tématem zítřejšího jednání Krizového štábu Kraje Vysočina. Zásadní pro rozhodování ve věci případného vyhlášení stavu hromadného postižení osob bude doporučení krajského koordinátora intenzivní péče.

Krajské nemocnice na Vysočině k dnešnímu ránu poskytují intenzivní péči 79 COVID pozitivním pacientům, dalších 272 osob je hospitalizováno na standardních lůžkách.

Tisková zpráva Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.