Velkomeziříčští dobrovolní hasiči testovali průjezdnost ulic

IMG 0582Mnohdy se stává, že hasiči ulicí nemohou projet kvůli špatně zaparkovanému autu. To je ovšem v případě požáru velká komplikace, protože každá minuta je drahá. Hasiči musí zastavovat, s autem nebo s jiným objektem manipulovat a odstranit ho z komunikace, aby následně mohli projet. V těchto případech je to obrovské zdržení a může to stát lidské životy. V minulosti vznikla kampaň nazvaná „3 metry k životu". Hasiči a městská policie v rámci této kampaně projíždí ulice především na sídlištích a zkouší, kde projedou a kde ne.

V mnoha případech zjišťují, že projetí hasičské techniky je možné, ale v případě zásahu a potřebě použít požární techniku na záchranné práce už by nastal problém. Sídliště bývají plná vozidel zaparkovaných na komunikacích, a to i v případě obousměrného provozu. Mnohdy je obtížné se dostat jen do vozu pro výbavu a dvacet centimetrů pro přístup do nástavby vozidla opravdu nestačí.
Každý řidič si chce své vozidlo zaparkovat co nejblíže k domu, to je pochopitelné, ale už si málokdo uvědomuje, že hasiči při výjezdu k požáru, záchraně životů a majetku ztrácejí cenné vteřiny tím, že se zdržují proplétáním mezi zaparkovanými auty.

Místní hasiči vyjeli do ulic s technikou CAS 20 Tatra 815 4x4. Průjezd zkoušeli v několika ulicích, mezi které patří ulice Karlov, K Buči, Příční, Nová, Kolmá, Ve Vilách, Bezděkov, Generála Jaroše, Obůrka, Bezručova a další. V testovaných ulicích projeli, ale v některých případech velice natěsno. Pro průjezd hasičské techniky je nutno udržovat třímetrový rozestup mezi zaparkovanými vozidly či objekty. Při výjezdu k požáru není možné zdržovat se měřením centimetrů, zda projedou.

Hasiči apelují na obyvatelstvo, aby především na sídlištích u bytovek parkovali ohleduplně a nechávali na průjezd techniky 3 metry prostoru.

Žaneta Mikišková

3 metry k životu

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.