Novoměstská nemocnice posiluje spolupráci s Masarykovým onkologickým ústavem v Brně

P1260568V prosinci loňského roku novoměstskou nemocnici navštívili zástupci Masarykova onkologického ústavu v Brně, konkrétně ředitel prof. MUDr. Marek Svoboda, Ph.D. a náměstek pro léčebně preventivní péči doc. MUDr. Igor Kiss, Ph.D. MBA. Setkání iniciovalo vedení novoměstské nemocnice. „Personální situace na našem onkologickém oddělení je vážná, a ačkoli se snažíme lékařský tým posílit už několik let, stále se nám to nedaří. Proto jsme se s prosbou o spolupráci obrátili na MOÚ v Brně," vysvětlil důvody setkání náměstek pro lékařskou péči novoměstské nemocnice Jiří Janů.

Vedení nemocnice a MOÚ budou spolupracovat při hledání nových kolegů. „Věříme, že společným úsilím se podaří posílit tým našeho onkologického oddělení. Díky spolupráci s tímto specializovaným onkologickým centrem v Brně můžeme zájemcům o práci v naší nemocnici nabídnout možnost stát se zároveň součástí tohoto renomovaného pracoviště. Velmi důležitý je také příslib zástupců MOÚ Brno s pomocí při přípravě absolventů na specializovanou atestaci v oboru," vysvětluje ředitelka nemocnice Věra Palečková.

Možností spolupráce je ale více. „Zástupci MOÚ Brno nabízí studentům gymnázií, kteří mají zájem o studium medicíny, exkurze nejen po pracovištích MOÚ Brno, ale také na Lékařské fakultě a v univerzitním kampusu," dodává ředitelka novoměstské nemocnice.
„Výzvu novoměstské nemocnice jsme vyslyšeli a našli rovinu spolupráce napříč kraji. Uvědomujeme si důležitost vzájemné výměny zkušeností, ta je ve specializovaném oboru ve zdravotnictví nutností. Vedení MOÚ bylo při návštěvě novoměstské nemocnice velmi mile překvapeno komplexností oborové péče této nemocnice a spektrem onkologických výkonů, které se zde provádí na velmi vysoké odborné úrovni. MOÚ pro spolupráci nabízí přístupy v onkologické diagnostice, léčbě i výzkumu, které nejsou dostupné na úrovni okresních nemocnic a možnost poskytnutí konzultací na multioborových komisích. To umožňuje, aby i složitější případy mohly být léčeny blíže svému bydlišti, a přitom podle postupů, které byly navrženy v MOÚ. Těší mě, že odborníci našeho ústavu už měli možnost v tomto roce být kolegům z Vysočiny nápomocni a přispět tak k léčbě," zhodnotil spolupráci obou nemocnic ředitel MOÚ prof. Marek Svoboda.

Spolupráci s Národním onkologickým centrem MOÚ Brno (brněnským zdravotnickým zařízením) vítá také primář onkologického oddělení novoměstské nemocnice Rostislav Stríž. „Personální situace je opravdu vážná, posilu se snažíme najít již několik let, ale bez většího úspěchu. Onkologie je přitom rychle se rozvíjející obor, aktuálně s přesahem do molekulární patologie. Tento obor je v popředí zájmu medicínského výzkumu, není jednotvárný, využívá nejlepší diagnostiku a léčebnou spolupráci napříč obory. Je ale fakt, že zájemce o tento obor může odradit náročnost předatestační přípravy. Ta vyžaduje, kromě jiného, též absolvování předepsané praxe na vyšším pracovišti v onkologickém centru. A to jistě přináší zvýšené nároky na mobilitu a flexibilitu. Na druhou stranu je velmi prospěšné získat přehled a srovnání práce na více pracovištích s vytvořením si nových kontaktů pro budoucí spolupráci."

Tamara Pecková Homolová, tisková mluvčí
Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.