Platnost technických prohlídek vozidel a řidičských průkazů se prodlužila o 10 měsíců

speedo-4071332Od 6. března 2021 se v celé Evropské unii prodloužila platnost českých řidičských a profesních průkazů, technických prohlídek vozidel (STK) či licencí, a to o 10 měsíců od jejich původní platnosti. Prodloužení se týká dokladů propadajících v období od 1. září 2020 do 30. června 2021. Jedná se o celoevropský krok ke snížení mobility osob v důsledku stávající nepříznivé epidemické situace.

Majitelé řidičských průkazů, průkazů profesní způsobilosti řidiče, zároveň také vozidel, které čeká pravidelná technická prohlídka, mohou nově využít prodloužení platnosti svých dokladů o 10 měsíců. Ministerstvo dopravy České republiky informovalo o novém nařízení Evropského parlamentu a Rady EU všechny úřady obcí s rozšířenou působností, stanice technických kontrol, krajské úřady i Policii České republiky.

Prodloužení platnosti se vztahuje na:

  • lhůtu pravidelné technické prohlídky a platnost osvědčení o technické způsobilosti, kdy lhůta skončila nebo skončí od 1. září 2020 do 30. června 2021.

Prodloužení platnosti se nevztahuje na:

  • protokoly o evidenční kontrole,
  • prodloužení platnosti osvědčení o technické způsobilosti a třicetidenní lhůty k provedení opakované technické prohlídky,
  • lhůtu pravidelné technické prohlídky a platnost osvědčení o technické způsobilosti, která byla prodloužena od 1. února do 30. srpna 2020.

Úřady i provozovny STK zůstávají otevřeny a jejich služeb lze v případě potřeby využít. Nadále se vydávají také řidičské průkazy. Ministerstvo dopravy doporučilo řidičům, aby své vozidlo na pravidelnou technickou prohlídku přeci jen přistavili, pokud je to možné. Prodloužení platnosti má pomoci zejména občanům, kteří se cítí v ohrožení zdraví, museli by cestovat mezi okresy, pobývají dlouhodobě v zahraničí nebo je jejich automobil takzvaně v depozitu.

Mapa obcí s rozšířenou působností a seznam stanic STK je k dispozici na webu Ministerstva dopravy.

Technické prohlídky, které propadly v období od 1. února do 31. srpna 2020, byly již dříve prodlouženy o 7 měsíců. Prodlužovat znovu již jednou prodloužené STK není možné. Řidičské průkazy s již jednou prodlouženou platností se mohou prodloužit znovu, a to buďto do 1. července 2021 nebo o 6 měsíců, pokud prodloužená platnost vyprší po datu 1. července 2021.

Příklady životních situací

1) Lhůta u pravidelné technické prohlídky vozidla mi skončí do 20. dubna 2021. Vztahuje se na mě nově platné prodloužení lhůty? Pokud ano, do kdy nejdéle musím absolvovat s vozidlem pravidelnou technickou prohlídku?

Odpověď: ANO, prodloužení lhůty se na vás vztahuje. U vozidla se lhůta prodlužuje o 10 měsíců, tedy do 20. února 2022.

2) Lhůta u pravidelné technické prohlídky vozidla mi skončí do 2. srpna 2021. Vztahuje se na mě nově platné prodloužení lhůty? Pokud ano, do kdy nejdéle musím absolvovat s vozidlem pravidelnou technickou prohlídku?

Odpověď: NE, prodloužení lhůty se na vás nevztahuje. U vozidla zůstává původní lhůta, tedy do 2. srpna 2021.

3) Lhůta u pravidelné technické prohlídky vozidla mi skončila k 20. dubnu 2020, prodloužena byla o 7 měsíců, tedy do 20. listopadu 2020. Vztahuje na mě nově platné prodloužení lhůty o 10 měsíců? Pokud ano, do kdy nejdéle musím absolvovat s vozidlem pravidelnou technickou prohlídku?

Odpověď: NE, prodloužení lhůty se na vás nevztahuje, neboť v loňském roce došlo již k prodloužení lhůty o 7 měsíců. Marným uplynutím lhůty se vozidlo stalo nezpůsobilé k provozu a vy jej proto nemůžete provozovat na pozemních komunikacích.

4) Dne 15. února 2021 jsem byl/a na pravidelné technické prohlídce vozidla v řádném termínu, nicméně při prohlídce se nalezla vážná závada omezující technickou způsobilost na dobu 30 dnů, tedy do 15. března 2021. Vztahuje se na mě prodloužení třicetidenní lhůty k vykonání opakované technické prohlídky?

Odpověď: NE, prodloužení lhůty platnosti dokladů se nevztahuje na prodloužení třicetidenní lhůty k přistavení vozidla ke kontrole odstranění závady. Marným uplynutím této lhůty se vozidlo stává technicky nezpůsobilé a jeho provozovatel jej nesmí dále provozovat na pozemních komunikacích.

5) Dne 20. února 2021 jsem byl/a na evidenční kontrole. Vztahuje se na platnost protokolu o evidenční kontrole prodloužení třicetidenní lhůty pro žádost o provedení změny v zápisu vlastníka nebo provozovatele vozidla v registru silničních vozidel?

Odpověď: NE, nevztahuje. Prodloužení platnosti protokolu o evidenční kontrole marným uplynutím této lhůty v rámci řízení o žádosti při změně provozovatele nebo vlastníka vozidla nelze použít.

6) Mé vozidlo je vyřazeno z povozu, takzvaně v depozitu. Lhůta k provedení pravidelné technické prohlídky a platnost osvědčení o technické prohlídce u něj skončila do 25. ledna 2021. Vztahuje se na mě nově platné prodloužení lhůty?

Odpověď: ANO, prodloužení lhůty se na vás vztahuje. U vozidla se lhůta a platnost osvědčení o technické způsobilosti prodlužuje o 10 měsíců, tedy do 25. listopadu 2021.

7) Platnost mého řidičského průkazu vypršela v původním termínu dne 25. března 2020. Lhůta jeho platnosti se v loňském roce prodloužila do 25. října 2020. Vztahuje se na mě nově platné prodloužení lhůty?

Odpověď: ANO, prodloužení lhůty se na vás vztahuje do 1. července 2021.

8) Platnost mého řidičského průkazu vypršela v původním termínu dne 29. srpna 2020. Lhůta jeho platnosti se v loňském roce prodloužila do 29. března 2021. Vztahuje se na mě nově platné prodloužení lhůty?

Odpověď: ANO, prodloužení lhůty se na vás vztahuje. Platnost vašeho dokladu je prodloužena až do 29. září 2021, jelikož prodloužení o 6 měsíců je již po datu 1. července 2021.

Lucie Málková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.