• Velkomeziříčsko
  • Zprávy
  • Špatná epidemiologická situace na Žďársku nedovolí novoměstským zdravotníkům plánovat operace

Špatná epidemiologická situace na Žďársku nedovolí novoměstským zdravotníkům plánovat operace

nem nmI když celkový počet nově nakažených covidem na Vysočině ubývá, situace na Žďársku stále není uspokojivá. Dle informací Krajské hygienické stanice situace na Žďársku patří k nejhorším v Kraji Vysočina. Nelepšící se epidemická situace a nedostatek lůžek v intenzivní péči novoměstské nemocnici neumožňuje v současné době přijímat pacienty k neakutní plánované operativě.

Poslední týden je v novoměstské nemocnici v průměru hospitalizováno 100 pacientů s onemocněním covid-19. Z toho zhruba 20 pacientů potřebuje každodenní intenzivní péči. Jsou hospitalizováni buď na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, kde jsou připojeni na umělou plicní ventilaci, nebo se léčí na chirurgické jednotce intenzivní péče. Kapacita lůžek v intenzivní péči je zcela naplněna. Tato lůžka neslouží pouze pacientům s onemocněním covid-19, intenzivní péči potřebují také pacienti s jinými zdravotními potížemi, například s cévní mozkovou příhodou, nebo pacienti po akutních operačních zákrocích. Z tohoto důvodu není možné zahájit plánované neakutní operace, které vyžadují intenzivní péči.

V nemocnici funguje v současné době pět covidových oddělení. Aby nemocnice navýšila kapacitu lůžek pro pacienty s onemocněním covid-19, jako covidová stanice začala fungovat také část dětského oddělení.

Tamara Pecková Homolová, tisková mluvčí
Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.