Program regenerace přispívá na obnovu kulturních památek

P1250941Vlastníte nemovitost v městské památkové zóně ve Velkém Meziříčí? Pak můžete žádat o finanční prostředky na obnovu kulturních památek z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón.

Podstatné pro schválení dotace je souhlasné závazné stanovisko úseku státní památkové péče, které ve Velkém Meziříčí vydává Lucie Volfová. „Kdo v letošním roce požádá, může příští rok získat až padesát procent z celkové částky na obnovu a až 100 procent na restaurátorské práce," vyzývá Volfová.

Letos se mezi žadatele rozdělilo 910 000 korun. Muzeum Kodet získalo 662 000 korun na obnovu východní fasády – restaurování sgrafita. Na první etapu restaurátorských prací v interiéru staré synagogy spočívající v celoplošném odkryvu hlavního sálu obdržela Židovská obec Brno 248 000 korun. Město Velké Meziříčí se musí v rámci podmínek dotace částečně finančně podílet, proto zastupitelé na svém zasedání 13. dubna schválili prostředky pro dvě zmiňované obnovy. Město tedy přispěje na luteránské gymnázium 148 000 korun a na synagogu 82 000 korun.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.