• Velkomeziříčsko
  • Zprávy
  • Sčítání 2021 startuje i v listinné podobě. Všichni obyvatelé se musí sečíst do 11. května

Sčítání 2021 startuje i v listinné podobě. Všichni obyvatelé se musí sečíst do 11. května

DSC 1169_kopieSčítání 2021 je v plném proudu, dosud se sečetlo více než čtyři miliony obyvatel. Nepatříte mezi ně? Pak pro vás platí zákonná povinnost sečíst se nejpozději do 11. května. Vlivem epidemické situace se do stejného termínu prodloužila i možnost online sčítání.

„Kvůli nepříznivé pandemické situaci se Český statistický úřad rozhodl, že možnost sečíst se přes počítač nebo z mobilního telefonu ponechá po celou dobu sčítání, tedy až do 11. května. Vzhledem k původně neplánovanému souběhu online a terénnímu sběru se může stát, že oznámení o distribuci obdrží i ti, kteří se už sečetli online. Za to se omlouváme," informuje Jolana Voldánová, tisková mluvčí Sčítání 2021. Vyplnit formulář elektronicky můžete na stránkách scitani.cz, listinný formulář je možné odevzdávat od 17. dubna do 11. května na kontaktních místech nebo zaslat zdarma v odpovědní obálce prostřednictvím schránek České pošty. Distribuci listinného formuláře společně s odpovědní obálkou zajistí sčítací komisaři.

V letošním roce jsou kontaktními místy pracoviště České pošty, pro Velké Meziříčí je to tedy pobočka České pošty v ulici Poštovní (telefonní číslo: 954 259 401). „Oznámení s konkrétním termínem, kdy sčítací komisař přinese listinný formulář, bude vyvěšeno na vstupních dveřích objektu, případně vhozeno do schránky, je-li umístěna zvenčí. Pokud respondenta komisař poprvé nezastihne, přijde podruhé v náhradním termínu. I ten bude dopředu oznámen," vysvětluje Matyáš Vitík, tiskový mluvčí České pošty.

V případě nejasností se můžete obrátit na infolinku 253 253 683 nebo napsat dotaz na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. . „Sčítání 2021 je povinné pro všechny osoby, které mají k rozhodnému okamžiku trvalý pobyt nebo přechodný pobyt nad 90 dnů na území ČR. Sečíst se musí každá taková osoba, bez ohledu na místo skutečného pobytu, věk, svéprávnost a zdravotní stav. Za osoby mladší 18 let, osoby omezené ve svéprávnosti a podobně provádí sečtení jejich zákonný zástupce, opatrovník nebo osoba k tomu oprávněná. Sčítání se týká i cizinců přítomných v ČR v rozhodný okamžik, s výjimkou diplomatů nebo cizinců s krátkodobým pobytem do 90 dnů," uvádí se v tiskové zprávě Sčítání 2021. Všechny podstatné informace včetně seznamu sčítacích komisařů se dočtete na webu scitani.cz.

Zuzana Najtová

scitani

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.