Jan Břížďala: Antigenní testy na školách byly pozitivní jen v 13 případech

testVýsledky testování na školách v Kraji Vysočina odhalily během prvních pěti dnů třináct pozitivních osob – osm dětí a pěti zaměstnanců škol. Celkem bylo provedeno téměř 52 tisíc testů. „Antigenní testy dokázaly odhalit pouze několik jednotek pozitivních případů, u kterých se dále tento výsledek musí konfirmovat PCR testem, aby se vyloučila falešná pozitivita," upozorňuje Jan Břížďala, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu. Statistiky vykazují vyšší čísla neprůkazných testů, těch je evidováno 1158.

S ohledem na tuto skutečnost a při zvážení limitů antigenního testování se radní Jan Břížďala přiklání ke zvážení nákupu přesnějších PCR testů: „Plošné zavedení PCR testování s využitím metody poolingu by bylo vhodnějším řešením, avšak tento postup by musel být řešen systémově, finančně podpořen ze státní úrovně a laboratoře musí být na takové testování kapacitně připravené."

Tisková zpráva Kraje Vysočina

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.