Novorozené děti v Novém Městě na Moravě bude hlídat 13 nových monitorů dechu

PHOTO-2021-04-15-11-07-46 copy13 nových monitorů dechu má k dispozici novorozenecké oddělení nemocnice v Novém Městě na Moravě. Dar v hodnotě 26 000 korun nemocnici předala Nadace Křižovatka. Přístroje byly zakoupeny z finančních darů od společností SATT, EFKO-karton, ENVIREX, KOMFI a Podlahy Kasal, které dar do nemocnice financovaly.

„Hlavní činností Nadace Křižovatka je zprostředkování monitorů dechu pro miminka mezi dárcem a nemocnicí. Oslovujeme firmy, instituce či společnosti, které jsou regionálně blízké obdarovávané nemocnici nebo je s nemocnicí pojí osobní příběh z jejich vlastního rodičovství či setkání se SIDS (Syndrom náhlého úmrtí kojenců). Společně se nám daří zajišťovat postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v 70 nemocnicích v celé ČR", popsala Mgr. Štěpánka Pokorníková, ředitelka nadace.

Novoměstská nemocnice s Nadací Křižovatka spolupracuje 16 let. „Takového přátelství si velmi považujeme. Všechny novorozené děti v naší nemocnici jsou díky této spolupráci monitorovány. K dispozici máme dostatečný počet monitorů dechu, které můžeme rodičům půjčit domů pro první měsíce života jejich děťátka," říká vrchní sestra Dětského oddělení novoměstské nemocnice Soňa Svatoňová.

O Nadaci Křižovatka
Nadace Křižovatka se jako jediná nadace v České republice aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o SIDS a o možnostech ochrany ohrožených dětí do 1 roku věku. Díky dárcům a sponzorům pomáhá nadace vybavit české nemocnice a porodnice monitory dechu Babysense, který je registrován u Ministerstva zdravotnictví ČR jako zdravotnická pomůcka a prošel několikaletými klinickými testy. Tento monitor dechu hlídá nejen zástavu dechu, ale také apnoe pauzy (bezdeší), a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka. V případě potíží okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc dospělého, který může včas poskytnout dítěti první pomoc.
Za 25 let své existence se nadaci podařilo díky štědrosti sponzorů a dárců vybavit novorozenecká a dětská oddělení českých nemocnic více než 9 500 monitory dechu v celkové hodnotě cca 36 milionů korun.

Tamara Pecková Homolová, tisková mluvčí
Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.