Více než 63 000 vysloužilých elektrozařízení vytřídili občané Velkého Meziříčí

P1300599Obyvatelé našeho města odevzdali za rok 2020 společnosti Elektrowin ke zpětnému odběru a recyklaci 63 920 kilogramů elektrozařízení. Město Velké Meziříčí tak získalo osvědčení o podílu na zlepšení životního prostředí, ze kterého vyplývají informace o úspoře energií, snižování produkce skleníkových plynů i o množství kovů využitých k recyklaci. Děkujeme všem občanům, že třídí, má to smysl.

Za loňský rok Velkomeziříčští dokázali správným tříděním elektroodpadu snížit produkci skleníkových plynů o 762 tun, což je takové množství oxidu uhličitého, které by muselo pohltit 294 vzrostlých smrků. Omezení těžby surovin se snížilo, a tím se ušetřilo 37 474 litrů ropy, to je pro představu stejná spotřeba pohonných hmot u osobního auta na dálnici z Prahy do Brna, pokud by tuto trasu projelo 1 402x. V neposlední řadě obyvatelé našeho města uspořili tolik elektrické energie, kolik je potřebné k 385 766 mycím cyklům myčky nádobí.

osvZ elektrozařízení odevzdaných ke zpětnému odběru jsou k recyklaci v největším zastoupení využité železné, měděné a hliníkové součásti. Z 63 920 kilogramů elektroodpadu se podařilo ke znovuzpracování využít tolik železa, ze kterého by se například dalo vyrobit 1 507 praček. Z recyklované mědi by se mohlo razit 230 711 1eurových mincí a z hliníku by vzniklo 106 877 plechovek. To vše jen díky uvědomělým občanům Velkého Meziříčí a blízkého okolí.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.