Starosta města informuje o dění a kultuře ve městě

P1330207Starosta města Alexandros Kaminaras komentuje aktuální dění ve městě a zve občany na nadcházející kulturní akce.

Zastupitelé schválili dofinancování volnočasové plochy Hliniště (0:22 – 0:55)
Na sídlišti Hliniště vznikne nová lokalita vhodná pro aktivní trávení volného času. Na její dofinancování zastupitelstvo města schválilo finanční částku ve výši 650 000 korun.V lokalitě nebude chybět plocha vhodná k odpočinku, hřiště ke sportování, paluby pro cvičení pilates a jógy, posezení s ohništěm ani nově vysazená zeleň.

V hlavním rozpočtu města se na tuto akci v letošním roce vyčlenil 1 milion korun. Po vypracování návrhu volnočasových ploch, vegetačních úprav městskou zahradní architektkou a následně po realizaci zadávacího řízení se vysoutěžila cena ve výši necelých 1 650 000 korun. Aby se projekt mohl uskutečnit, zastupitelé města jej dofinancovali zbývající částkou ve výši 650 000 korun.
V současnosti již nic nebrání realizaci akce. Dle předpokladů budou práce na projektu hotové ještě letos na podzim.

Začíná první etapa opravy komunikace Nad Gymnáziem (0:56 – 1:19)
Místní komunikaci Nad Gymnáziem čeká úplná uzavírka. První etapa proběhne od 21. června do 15. července 2021. V rámci stavby vodovodu, kanalizace a vozovky řidiči neprojedou ulicí Nad Gymnáziem ve Velkém Meziříčí, a to od připojení Hasičského záchranného sboru až po křižovatku s komunikacemi Generála Jaroše a Na Výsluní. Objížďka bude označena příslušným dopravním značením.

Dokončují se opravy cest nad viaduktem a hřbitovem (1:20 – 1:42)
Komunikace nad hřbitovem na Karlově a nad viaduktem od ulice Nad Gymnáziem budou vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám brzy opravené. Oprava 850 metrů silnice nad hřbitovem spočívá ve srovnání a uválcování podkladu a následné úpravě povrchu asfaltovým recyklátem. Na zhruba polovičním úseku silnice nad viaduktem se dokončují stejné opravy včetně odvodnění a úpravy kanálů.

Testování na covid-19 se přesouvá ke kinu (1:43 – 2:02)
Odběrové místo na antigenní a PCR testování pro veřejnost změnilo stanoviště. Od 1. července se namísto parkoviště u Domu zdraví otestujete na nádvoří kina Jupiter clubu.Odběry se uskuteční každou středu, čtvrtek a pátek v časovém rozmezí od 11 do 16 hodin.
Od 1. června pojištěnci ve veřejném zdravotním pojištění mohou absolvovat zdarma antigenní test čtyřikrát za měsíc a PCR test dvakrát za měsíc. Omezení se netýká PCR testu indikovaného lékařem.Na odběr je zapotřebí registrovat se předem prostřednictvím oficiálního objednávkového a rezervačního systému Kraje Vysočina.

Vystoupejte zdarma na věž v rámci akce Vzhůru za čistým vzduchem 2021 (2:21 – 2:37)
Po celý víkend můžete také zdarma vystoupat na věž a zapojit se tak do mezinárodní kampaně Světový den bez tabáku. Odměnou za výstup pro vás bude prohlídka nové expozice o městě a farnosti včetně zábavné interaktivní hry Záhada 1. hodináře.

K novému strategickému dokumentu města se můžete vyjádřit do 2. července (2:45 – 3:02)
Dne 21. června se v kinosále Jupiter clubu konalo veřejné projednání návrhu Integrovaného plánu rozvoje města pro období 2021 – 2028, který bude novým hlavním strategickým dokumentem mapující priority rozvoje na následujících 8 let.
K návrhu dokumentu bylo možné se dodatečně vyjádřit prostřednictvím kontaktu na pracovnici Oddělení investorské činnosti, Ing. Zuzanu Villertovou, na e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do dnešního dne, tedy 25. června.
Původní termín pro zasílání podnětů se pro velký zájem ze strany veřejnosti prodlužuje do pátku 2. července.

Vítání občánků opět začalo (3:03 – 3:13)
Slavnostní uvádění do života ve městě, které se po dlouhou dobu nekonalo z důvodu nepříznivé epidemické situace, se znovu obnovilo.

O nadcházejících víkendech můžete ve městě navštívit kulturní akce (3:14 – 3:56)
První z nich je 2. Velkomeziříčský Burger Beer Fest, který se uskuteční v sobotu 26. června od 11 hodin na Náměstí. Návštěvníci akce se mohou těšit na netradiční variace burgerů, cooking show a ochutnávku piv od malých i velkých pivovarů. V nabídce nebude chybět burger s trhaným nebo mletým masem, uzeným lososem a jiné. Na své si přijdou i vegetariáni. Gurmánský zážitek doplní místní hudební skupiny Renovace rock, akustická kapela Four covers a rocková skupina Accort.

V sobotu 3. července v rámci Velkomeziříčského kulturního léta vystoupí s tradičními irskými písněmi na Náměstí od 20 hodin třebíčská hudební skupina Amarylis.

Po loňském úspěchu prvního ročníku se v neděli 4. července na Náměstí v prostoru pod lípami odehraje Řecký večer. Akce se středomořskou tématikou s sebou do města přinese tradiční řecké jídlo a nápoje. K poslechu zahraje řecká kapela Prometheus.

Lucie Málková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.