Jak pomoci postiženým obcím Jihomoravského kraje

tornádoV současné době se hromadí dotazy týkající se pomoci Jihomoravskému kraji, respektive obcím Jihomoravského kraje postiženým živelnou pohromou a jejich občanům. Jaký druh pomoci je zapotřebí, aby byla účelná a efektivní? Aktuálně je zapotřebí pomoc finanční a technická nežli klasická pomoc humanitární povahy.

  • Finanční pomoc

Rozhodne-li se obec poskytnout finanční pomoc formou daru, je k tomu zpravidla třeba usnesení zastupitelstva obce, tedy i svolání zasedání zastupitelstva v zákonném termínu. Rozhodnutí o případném poskytnutí finanční pomoci vyžaduje určitý čas. Kraj Vysočina aktuálně zvažuje možnost svolání zasedání Zastupitelstva Kraje Vysočina k rozhodnutí poskytnutí finančního daru Jihomoravskému kraji. Je velmi pravděpodobné, že se otázkou případné finanční pomoci budou zabývat.

Jak můžete přispět Vy osobně, jsme zmínili již v našem článku.

  • Věcná pomoc

Co se týče věcné pomoci je nutné, než dojde k oficiální či neoficiální sbírce či k dovozu věcí do lokality, komunikovat s krizovým štábem Jihomoravského kraje, ideálně prostřednictvím krizové linky zřízené pro podobné účely na telefonním čísle 800 129 921.

  • Fyzická pomoc

V postižené oblasti nyní pokračují záchranné a likvidační práce. Ty jsou zajišťovány prostřednictvím složek Integrovaného záchranného systému, zejména Hasičským záchranným sborem, vlastními prostředky postižených obcí, kraje, obcí z okolí a vlastními silami místních firem a občanů. V tuto chvíli není vhodné vysílat do postižené oblasti dobrovolníky na úklidové a obnovovací práce, to by mohlo situaci naopak nevhodně zkomplikovat. V případě zájmu dobrovolníků doporučujeme iniciativu předem konzultovat prostřednictvím krizové linky zřízené pro podobné účely na telefonním čísle 800 129 921.

  • Nabídka ubytování

Ubytování evakuovaných občanů z poškozených nebo totálně zničených obydlí řeší Jihomoravský kraj a dotčené obce. Nabídky na výpomoc tohoto druhu opět doporučujeme předem konzultovat prostřednictvím krizové linky.

Lucie Málková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.