Vedení města rozhodlo o pomoci zdevastovaným obcím na jižní Moravě

tornádo1Vedení města od minulého týdne intenzivně sbíralo informace o možnostech poskytnutí pomoci postiženým obcím na jižní Moravě. Organizovali jsme mimořádné zasedání rady města již v pátek 25. 6. 2021, ze kterého nakonec sešlo, protože stávající kompetence radních neumožňují poskytnutí většího finančního daru, i když jde o takovou nevídanou živelní pohromu. Soustředil jsem se tak na poskytnutí materiální pomoci, případně svolání mimořádného zasedání zastupitelstva města.

Mezitím jsme však dostali informaci z Krajského úřadu Kraje Vysočina, že zasažená oblast potřebuje více pomoc finanční a technickou než klasickou pomoc ryze humanitární povahy.

To bylo potvrzeno i komunikací vedení se zástupci Jihomoravského kraje, při které bylo sděleno, že v této chvíli je dostatek vody, potravin, ošacení a jiného podobného materiálu pro zajištění základních životních potřeb občanů zasažených živelní pohromou. Další materiál v tuto chvíli již není třeba posílat, protože je problém s jeho skladováním a u potravin a vody s jejich trvanlivostí. Je třeba zachovat klid a vyčkat na přesné požadavky obcí a krizového štábu Jihomoravského kraje.

Při komunikaci se sekretariátem hejtmana Jihomoravského kraje nám bylo rovněž včera telefonicky sděleno, že co se týká času zaslání finančních prostředků, tak opravdu není třeba spěchat, protože v tuto chvíli finanční prostředky na kraji mají a nejsou momentálně závislí na zaslání darů, nicméně z dlouhodobého hlediska jsou škody tak obrovské, že k jejich odstraňování bude využita každá zaslaná koruna.

Odstraňování následků po řádění tornáda a obnova zničených obcí bude trvat měsíce (spíše roky). A finanční pomoc bude potřeba i nadále – zvláště v období za několik měsíců, kdy pohroma, která postihla několik obcí na jižní Moravě nebude plnit hlavní zprávy a bude se na tuto smutnou věc postupně zapomínat. Přesně v takovou chvíli ocení postižené obce připomínání stálé potřeby pomoci mnohem více. Jinými slovy, není to závod o to, kdo poskytne finanční prostředky dříve.

Proto na plánovaném jednání zastupitelstva města dne 14. 9. 2021 bude připraven materiál týkající se finanční pomoci postiženým obcím v Jihomoravském kraji. V rámci diskuze o tomto bodu na zasedání zastupitelstva města bude rozhodnuto o výši finanční pomoci postiženým obcím. Navrhovaná částka se bude pohybovat v řádu statisíců.

Alexandros Kaminaras, starosta města

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.