V době dovolených roste zájem o testování

P1280256Odběrová místa na Vysočině, především ta zřizovaná krajskými nemocnicemi, hlásí zvýšený zájem veřejnosti především o provedení PCR testů. Zájem o testování touto metodou roste, zásadněji především po zpřísnění epidemiologických opatření v minulém týdnu. Pro účast na některých aktivitách už nově neplatí podmínka očkování pouze první dávkou vakcíny. Testy nebo kompletní očkování je nyní třeba nejen v ubytovacích zařízeních, ale například i při návštěvě veřejných bazénů a koupališť nebo kin a jiných veřejných produkcí.

Podle krajské statistiky se na volné termíny PCR testování v krajem zřizovaných centrech u krajských nemocnic čeká řádově dny. Naopak někteří soukromí poskytovatelé testů nabízí ve stejném režimu termíny téměř okamžitě. Záleží tedy na mobilitě konkrétního klienta, zda je ochoten využít pracoviště v jiném městě. „Celkově se aktuálně v kraji provádí cca 1300 odběrů PCR denně, což je přibližně o 600 denně více než před třemi týdny. Odběrová místa u krajských nemocnic jsou téměř na hraně svých personálních i laboratorních kapacit. Naopak v případě antigenního testování se na statických odběrových místech v kraji provádí cca 1300 odběrů denně, což je o 400 odběrů denně méně než před třemi týdny. Antigenní testování navíc stále poskytuje svým pacientům celá řada obvodních lékařů. I přesto doporučujeme, aby si lidé testování plánovali s předstihem a využívali výhod rezervačního systému. Dále apeluji na klienty odběrových míst, aby zvážili, který z testů skutečně potřebují, zda jim stačí okamžitá platnost antigenního testu, nebo zda skutečně potřebují déle platný PCR test. Každý má nárok na jeden bezplatný antigenní test týdně a dva PCR testy měsíčně. V těchto případech platí testování zdravotní pojišťovny," uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. Ten zároveň informoval, že podle krajských statistik až do května stále rostl zájem o testování formou samoplátcovství. „Od května loňského roku do května letošního roku jsme provedli v rámci našich pěti nemocnic více než 29 tisíc placených testů, za které klienti zaplatili více než 37,5 miliónů korun. Absolutně nejvíce testů jsme samoplátcům provedli v březnu, a to v 2017 případech," doplnil.

Objednávání na antigenní a PCR testování v Kraji Vysočina je možné provést z adresy odbery.kr-vysocina.cz.

Tisková zpráva Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.